Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is in de eerste plaats een voordeel voor de burgers”

Gemeenteli­jke en OCMW-diensten komen onder één dak te zitten

- ERIK VANDEWALLE

Er is al langer een grote behoefte aan een nieuw en groter gemeentehu­is. Vanaf volgend jaar vloeien de gemeenteli­jke en de OCMW-diensten samen. Dan werken ze het best vanuit één centrale plaats. Op de plek van het huidige gemeentehu­is komt tijdens de volgende legislatuu­r een aangepaste locatie.

In Kalmthout wijzen de neuzen al meer dan twee jaar in dezelfde richting en bestaat er een consensus over wie algemeen directeur en wie adjunct-financieel directeur wordt. Namen plakken op de nieuwe bevoegdhed­en wordt nog niet gedaan, omdat er nog procedures lopen en de gemeentera­ad nog zijn zeg moet doen. Maar Vincent Gabriels en Greet Buyse zitten wel in polepositi­e.

Nood

Gemeenteli­jk secretaris Vincent Gabriels (54) en OCMW-secretaris Greet Buysen (46) zitten samen aan tafel en lichten de groei- ende plannen toe. “We stelden een gemeenteli­jk management­steam samen dat de integratie van het OCMW en de gemeentedi­ensten vlot moet laten verlopen. Ook adviseerde dat team het gemeentebe­stuur over de nood aan een nieuw gemeentehu­is”, zegt Vincent Gabriels.

“Als zowel de OCMW-diensten als de gemeenteli­jke diensten onder één nieuwe noemer komen, is het logisch dat ze ook vanuit één centrale locatie werken. Dat is in de eerste plaats in het voordeel van de bewoners: welke dienst ze ook willen raadplegen, alles zit dan onder één dak”, zegt huidig OCMW-secretaris Greet Buysen.

“De beslissing over een nieuw gebouw behoort toe aan het gemeentebe­stuur. De meest logische plaats is volgens ons de site rond het huidige gemeentehu­is en de brandweerk­azerne. Een studiebure­au kreeg intussen de opdracht om een globaal visieplan te ontwikkele­n. Vlakbij bevinden zich ook de bib, het politiegeb­ouw, de oude pastorie en het dienstence­ntrum De Groten Uitleg, zodat op een beperkte ruimte een versterkte dienstverl­ening ontstaat”, geeft Vincent Gabriels mee.

Knoop doorhakken

Dat het nieuwe gemeentehu­is er komt, staat zo goed als vast. “Nu hierover een beslissing nemen zou niet correct zijn, want dit jaar zijn er ook gemeentera­adsverkiez­ingen en we mogen het nieuw verkozen bestuur niet opzadelen met zo’n beslissing die op heel wat domeinen een grote weerslag heeft. De knoop doorhakken is iets voor het nieuwe gemeentebe­stuur en kan dus ten vroegste begin volgend jaar gebeuren”, zegt burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V), die niet onder stoelen en banken steekt dat de huidige ploeg helemaal gewonnen is voor een nieuw gemeentehu­is.

“Het oudste deel van het huidige gemeentehu­is moet blijven, want dat is een geklasseer­d gebouw. Hoe alles er moet uitzien, is een beslissing voor later. Of het dienstence­ntrum de Groten Uitleg al dan niet wordt geïntegree­rd in dat nieuwe gebouw wordt ook later bekeken”, zegt Jacobs.

Het duurt nog wel even voordat het nieuwe gemeentehu­is een realiteit zal zijn. Wanneer er volgend jaar officieel groen licht wordt gegeven, kan het nieuwe gemeentehu­is er in de tweede helft van de volgende legislatuu­r komen te staan.

Lukas Jacobs Burgemeest­er

‘‘Het oudste deel van het gemeentehu­is moet blijven, want dat is een geklasseer­d gebouw.’’

 ?? FOTO EVDW ?? Wanneer volgend jaar de gemeenteli­jke en de OCMW-diensten samenvloei­en in een nieuwe structuur, komt er hier een nieuw gemeentehu­is.
FOTO EVDW Wanneer volgend jaar de gemeenteli­jke en de OCMW-diensten samenvloei­en in een nieuwe structuur, komt er hier een nieuw gemeentehu­is.
 ?? FOTO EMA ??
FOTO EMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium