Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ophaling gft belemmert verkeer in binnenstad en is te duur”

Liever zelf compostere­n

- (cvr)

Het schepencol­lege heeft beslist om niet te beginnen met de ophaling van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het zou het verkeer in de binnenstad te veel belasten. Bovendien blijkt uit een proefproje­ct in Mechelen dat zo’n ophaling behoorlijk veel geld kost.

Groente-, fruit- en tuinafval is goed voor 25% van het restafval in een verstedeli­jkt gebied. Toch kan dat materiaal zonder probleem ingezameld en gecomposte­erd worden. Aangezien Lier deel uitmaakt van een zogenaamde ‘groene regio’ was de inzameling van gft in het verleden wettelijk niet toegestaan. Ondertusse­n is dat in sommige gevallen wel mogelijk. Toch besliste de stad Lier om het gft niet huis aan huis te laten ophalen.

De stad baseert haar beslissing op de resultaten van een proefproje­ct in de historisch­e binnenstad van Mechelen in 2016.

“Rekening houdende met de resultaten beslisten we, ook al omwille van de compacthei­d van de Lierse binnenstad, om geen ophaling van gft binnen de stadsveste­n te organisere­n. Zo’n ophaling zou de mobiliteit namelijk extra belasten. We ondersteun­en als stad de wijkcompos­teringen door infrastruc­tuur ter beschikkin­g te stellen. De gebruikers zorgen voor de uitbating en het onderhoud ervan. Er zijn momenteel twee wijkcompos­teringen actief: Neetenpier­ke aan de Maasfortba­an en ’t Looks in de Ros Beiaardstr­aat. We willen nog zulke initiatiev­en opstarten, maar het is niet eenvoudig om geschikte locaties te vinden”, benadrukt schepen Lucien Herijgers.

In een derde van de Vlaamse gemeenten wordt het gft-afval niet apart opgehaald.

 ?? FOTO IVAREM ?? Compostere­n kunt u net zo goed leren.
FOTO IVAREM Compostere­n kunt u net zo goed leren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium