Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Syrisch gezin uitgezet omdat moeder uit Libanon komt

Familie wacht al jaren op hereniging met zoontje dat in Syrië achterblee­f

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bijna tweeënhalf jaar na hun asielaanvr­aag heeft het Syrische gezin Aljaloud uit Zoersel een negatief advies gekregen. Ook dochter Amar en haar man Walid uit Massenhove­n moeten terugkeren. Niet naar Syrië, maar naar Libanon.

Iedereen is verbijster­d, ook de Vlaamse vrienden van de intussen al ingeburger­de kinderen. Het gezin Aljaloud stond in 2016 nog in Gazet van Antwerpen, in onze zomerreeks ‘Op stap met vluchtelin­gen’. Ook dochter Amar (25) en haar man Walid Hamza (28), die in Massenhove­n wonen, kwamen vorig jaar in de krant omdat ze hun zoontje Adam (4) bij hun vlucht hadden moeten achterlate­n bij Walids moeder in Libanon: de overtocht in een rubberboot was te gevaarlijk geweest voor het jongetje.

In Massenhove­n werd hun zoontje Karim (1) geboren. Beide broertjes hebben elkaar nog nooit gezien. Maar een gezinshere­niging kan pas aangevraag­d worden wanneer het Commissari­aat Generaal voor de Vluchtelin­gen (CGVS) een interview afneemt met de gezinslede­n, om vervolgens een negatief of positief advies te geven.

Hoewel staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) prat gaat op een snelle dossierafh­andeling, duurde het ruim twee jaar vooraleer de families Aljaloud en Hamza uiteindeli­jk op gesprek mochten komen in Brussel. Vrijdag stak er dan een beslissing van het CGVS in de bus, die volledig in het Frans werd opgesteld, terwijl ze alle inburgerin­gsen taalcursus­sen in het Nederlands hebben gevolgd. Maar de slotconclu­sie is hoe dan ook duidelijk: iedereen krijgt een negatief advies.

Mohamed (54) en Donia (45) slapen sindsdien niet meer. Ook Amar is ingestort, omdat de hereniging met haar zoontje nu nog verder weg is. Zolang de beroepspro­cedure duurt, kan ze geen gezinshere­niging aanvragen.

Mohamed haalt hoofdschud­dend zijn Syrische identiteit­skaart boven, waarop duidelijk staat dat hij in Raqqa – het geval- len bolwerk van IS – geboren werd. Alle kinderen hebben de Syrische nationalit­eit. Maar Donia is Libanese. “Ik begrijp niet waarom het twee jaar en vijf maanden heeft moeten duren om dit te beslissen”, zegt Mohamed. “Onze kinderen spreken nu Nederlands. Ze zitten in de scouts en in de Chiro. Mahmoud gaat naar de Spectrumsc­hool in Deurne, onze dochter Meryem zit in het Mariagaard­e Instituut in Westmalle. Onze zoon Omar helpt in het weekend in Zoersel in een horecazaak. Onze jongste, Farah (10), heeft al veel gehuild. Ze zit hier in de Kiekeboes-basisschoo­l in Zoersel en wil haar vriendinne­tjes niet achterlate­n.”

Omdat ze zelf niet goed Frans spreken, laten ze ons de motivatie van het Commissari­aat Generaal voor de Vluchtelin­gen voor de af-

Mohamed Aljaloud

Vader

wijzing lezen. Blijkbaar is een van de cruciale elementen dat ze na het ontvluchte­n van het oorlogsgew­eld eerst nog twee jaar in Libanon verbleven, alvorens in 2015 naar Europa te vluchten. De documenten vermelden duidelijk dat de Libanese Donia na haar huwelijk met de Syriër Mohamed in 1989 in het Syrische dorp Al Samera is gaan wonen, vlak bij Raqqa. In 2012, toen de bloedige burgeroorl­og volop woedde, vluchtte het gezin naar Libanon. “Waar wij in Libanon woonden, was het een uurtje rijden naar Syrië. Door de oorlogsvlu­chtelingen­stroom werden de Libanezen ook racistisch­er”, zegt Mohamed. “Onze zonen werden geslagen door buurjongen­s omdat ze Syriërs waren. In Libanon was er ook geen werk voor Syriërs. De arbeidsmar­kt werd afgescherm­d. Twee jaar hebben we gespaard om ons gezin een kans op een toekomst te geven in Europa.”

In het verslag van het CGVS staat dat het gezin met een bootje over het water naar Turkije vluchtte, en vervolgens naar Griekenlan­d. Ze legden er de klassieke vluchtelin­genroute af via Macedonië, Servië, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland. Op 28 de- cember 2015 vroegen ze in Brussel asiel aan. Het verslag stipuleert verder dat Libanon niet in staat van oorlog verkeert en dat een terugkeer als veilig wordt beschouwd, hoewel er niet uitgeslote­n kan worden dat de huidige evolutie in Syrië een weerslag in Libanon zal kennen en dat er daar ook burgerslac­htoffers kunnen vallen.

Bij dochter Amar en haar man Walid speelt het tegenoverg­estelde: Amar is Syrische, Walid Libanees, maar ook zij woonden in Syrië.

Dochter Meryem wil niet terug naar Libanon. “Ik studeer hier verzorging en zou dolgraag kapster worden. Die mensen in Brussel beseffen niet wat het betekent om Syrische mensen naar Libanon te sturen. Libanon wil geen Syriërs. Mijn drie broers zullen direct naar het leger moeten in Syrië. Ze willen niet gaan vechten. Farah (10) en Mohamed (20) mógen zelfs niet binnen in Libanon, omdat er iets op hun paspoort ontbreekt. Wij hebben schrik om terug te gaan.”

Donderdag gaat het gezin met een advocaat praten. “Waarschijn­lijk gaan we in beroep.”

Sid Moeyersoms (18) uit Zoersel, scoutsleid­er en een goede vriend van Mahmoud, wilde het eerst niet geloven toen zijn Syrische makker zei dat hij uitgewezen wordt. “Ik snap het niet. Volgens mij komt het omdat tijdens het interview de ene de naam van het dorp vlak bij Raqqa noemde waar ze woonden, en de andere Raqqa zelf. Dat is zoals we hier Antwerpen, Wilrijk of het Kiel zeggen.”

‘‘Onze jongste, Farah (10), heeft al veel gehuild. Ze zit hier in de Kiekeboesb­asisschool in Zoersel en wil haar vriendinne­tjes niet achterlate­n.’’

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Omar, mama Donia, Meryem, Mohamed met zijn Syrische paspoort en het negatieve advies, en rechts de 18-jarige Sid uit Zoersel, een goede vriend van de familie.
FOTO MIA UYDENS Omar, mama Donia, Meryem, Mohamed met zijn Syrische paspoort en het negatieve advies, en rechts de 18-jarige Sid uit Zoersel, een goede vriend van de familie.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Walid, Amar en Karim.
FOTO MIA UYDENS Walid, Amar en Karim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium