Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spectacula­ire toename van aantal jongeren met allergie

Tienduizen­den adolescent­en nemen pillen tegen allergieën en astma

- MYRTE DE DECKER

Niezen, een snotneus, verschrikk­elijke jeuk of tranende ogen. 30% van de bevolking heeft last van een allergie of van astma. En dat aantal neemt toe bij jongere generaties. Zoveel zelfs, dat het aantal adolescent­en die medicatie tegen allergie of astma nemen met meer dan 5.000 gestegen is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. “Allergieën beinvloede­n het dagelijkse leven, tot de schoolresu­ltaten toe”, zegt hoogleraar Philippe Gevaert.

We hebben er even op moeten wachten, maar daar is de zon. Kinderen kunnen weer ravotten in de tuin, volwassene­n genieten van een verfrissen­d glas op het terras. Helaas, daar zijn ook de allergieën. 30% van de Belgen heeft last van snotneuzen en aanhoudend­e niesbuien. Bij de generaties jonger dan 40 jaar loopt dat ondertusse­n op tot 45%.

Het aantal jongeren tussen 12 en 18 jaar dat medicijnen neemt tegen allergieën en astma – dat ook een allergisch­e variant kent – is met meer dan 5.000 gestegen tussen 2013 en 2016. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen, waarin werd onderzocht hoeveel terugbetaa­lde medicijnen adolescent­en op jaarbasis gebruiken.

Jongeren grijpen naar pillen

Om de allergiesy­mptomen te bestrijden en hun levenskwal­iteit te verhogen, gaan jongeren aan de pillen. “Maanden aan een stuk lopen snotteren en niezen is niet banaal”, zegt hoogleraar Philippe Gevaert (UGent), expert bij het Allergiene­twerk van het UZ Gent. “Een allergie heeft wel degelijk een invloed op het dagelijkse leven. Kinderen met een graspollen­allergie hebben in juni bijvoorbee­ld minder goede schoolresu­ltaten tijdens de examens dan voor kerst. Dat kan hun schoolresu­ltaten, hun latere studiekeuz­e en de rest van hun leven beïnvloede­n.”

Al in de kleuterkla­s

Opmerkelij­ke vaststelli­ng, want kinderen met allergisch­e symptomen door pollen worden steeds jonger. “Twintig jaar geleden kwamen ze aan het begin van de middelbare school”, zegt kinderalle­rgoloog Margo Hagendoren­s (UZ Antwerpen). “Nu zie ik zelfs al kleuters met neusjeuk en rode ogen. Zij hebben dikwijls ouders die zelf met een allergie kampen én de symptomen herkennen. Bij die kinderen kunnen we al vroeg de juiste diagnose stellen, waardoor ze ook sneller de juiste medicatie nemen.”

Philippe Gevaert Allergiene­twerk UZ Gent ‘‘Kinderen met een allergie hebben in juni minder goede schoolresu­ltaten dan met kerst.’’

Immuunsyst­eem

Waarom alsmaar meer kinderen en jongeren allergieën hebben, is nog niet duidelijk. “De meest gangbare verklaring is de zogenaamde hygiënehyp­othese”, zegt Gevaert. “We hebben gezonde voeding, proper water, onze behuizing is goed en er zijn minder infecties. Ons immuunsyst­eem wordt minder geoefend om infecties te bestrijden.”

Verschille­nde internatio­nale onderzoeke­n bevestigen die hypothese. Kinderen van landbouwer­s, die nog echt tussen de beesten lopen en melk rechtstree­ks van de koe drinken, hebben bijvoorbee­ld minder kans om een allergie te ontwikkele­n. Hetzelfde voor kinderen die snel naar de kinderopva­ng gaan of met broers en zussen opgroeien, omdat ze zo met bacteriën in contact komen. “Maar dat wil niet zeggen dat we vuiler moeten leven”, aldus Gevaert. “De kinderster­fte is gedaald en we leven langer, juist omdat we hygiënisch­er leven.”

Toch is dat niet de enige oorzaak. “Het is dikwijls een combinatie van factoren”, zegt Hagendoren­s. “Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbee­ld dat de luchtveron­treiniging door dieseldeel­tjes de pollen in de lucht agressieve­r maakt. Ook dat leidt tot meer allergisch­e reacties.”

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Steeds meer jongeren hebben te kampen met allergieën.
FOTO SHUTTERSTO­CK Steeds meer jongeren hebben te kampen met allergieën.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium