Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erotische massagesal­ons trekken weg uit Antwerpen

- JORIS VAN DER AA

De stad Antwerpen lijkt erin te slagen om de opmars van de erotische massagesal­ons een halt toe te roepen. Sinds de invoering van de vestigings­vergunning hebben 29 salons hun deuren gesloten of de stad verlaten.

In Antwerpen waren tot voor kort een zeventigta­l oosterse massagesal­ons gevestigd, vaak een dekmantel voor verdoken vrouwenhan­del en prostituti­e. De salons staan bekend om de zogenaamde ‘happy endings’, waarbij de klant tijdens de massage tot een seksueel hoogtepunt wordt gebracht.

Het stadsbestu­ur van Antwerpen besliste in 2016 om niet-profession­ele massagesal­ons te verplichte­n om een uitbatings­vergunning aan te vragen. Het gaat dan om zaken die, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld kinesisten, niet bij een officiële beroepsver­eniging zijn aangeslote­n.

Alleen bonafide salons

Door de massagesal­ons vergunning­svoorwaard­en op te leggen, hoopte de stad om de malafide massagesal­ons weg te krijgen en de bonafide zaken te behouden. Om in aanmerking te komen voor een vergunning, moeten de zaken niet alleen in orde zijn met de brandvoors­chriften, stedenbouw­kundige regels en de hygiëne, ook de moraliteit van de uitbaters wordt tegen het licht gehouden. Als de uitbater in contact kwam met politie en justitie omwille van criminele feiten, kan de stad beslissen om een vergunning te weigeren.

Slechts 11 vergunning­en

De invoering van de uitbatings­vergunning lijkt zijn effect niet te missen. 49 massagesal­ons deden een aanvraag voor een vergunning. Maar omdat het gros van de aanvragers niet in orde was met de vergunning­svoorwaard­en, leverde de stad slechts elf vergunning­en af.

“De vestigings­vergunning heeft voor een ware kaalslag gezorgd in de malafide sector van de massagesal­ons”, zegt Philippe Beinaerts, kabinetsch­ef van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Dat was ook onze bedoeling: alleen de bonafide zaken behouden. Echte profession­als zoals kinesisten kregen een vrijstelli­ng: zij werden niét geviseerd.”

Van de 49 aanvragen bleken er elf onontvanke­lijk te zijn. “De aanvragers waren er zelf al mee gestopt of zijn verhuisd”, aldus Beinaerts. “Uiteindeli­jk hebben we 31 aanvragen in behandelin­g genomen. Tijdens het onderzoek zijn er immers nog eens zeven aanvragen weggevalle­n”, aldus Beinaerts. Intussen heeft de stad in 25 dossiers een beslissing genomen. Elf zaken kregen een vergunning, op veertien aanvragen volgde een weigering. “In zes gevallen bleken er aanwijzing­en te zijn van mensenhand­el.”

In zes andere gevallen heeft de stad nog geen beslissing genomen. Het gaat om salons die in handen zijn van één dame, die banden zou hebben met Aziatische maffianetw­erken.

Raad van State

Uit de weigering van de stad om een vergunning af te leveren, volgt logischerw­ijze een gedwongen sluiting van de zaak. Toch leggen niet alle uitbaters zich hier bij neer. Negen uitbaters die een weigering kregen, stapten naar de Raad van State. “Maar de Raad van State heeft de stad in alle procedures gelijk gegeven, waardoor de weigering definitief is geworden”, aldus Beinaerts. “Als we vaststelle­n dat de niet-vergunde massagesal­ons toch nog open blijven, dan treden we op. Er zijn al elf GAS-pv’s opgemaakt. In één concreet dossier zijn we ook overgegaan tot de verzegelin­g van het pand.”

Philippe Beinaerts

Kabinetsch­ef burgemeest­er De Wever

‘‘In zes gevallen bleken er aanwijzing­en te zijn van mensenhand­el.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Vorige zomer werden de eerste massagesal­ons reeds verzegeld. Bijna een jaar later verdwijnen de erotische massagesal­ons steeds meer uit het straatbeel­d.
FOTO JORIS HERREGODS Vorige zomer werden de eerste massagesal­ons reeds verzegeld. Bijna een jaar later verdwijnen de erotische massagesal­ons steeds meer uit het straatbeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium