Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA schenkt leden 40.000 gratis vlaggen

Partij laat het geld rollen om Vlaanderen zwart-geel te kleuren

-

Als het van N-VA afhangt, kleuren de Vlaamse straten straks zwartgeel. De partij biedt elk van haar 40.000 leden een gratis leeuwenvla­g aan, de rest betaalt vijf euro. Eerder deelden de Vlaamsnati­onalisten al petjes en zonnebrill­en uit om het Vlaamse gevoel aan te wakkeren. “N-VA probeert het nationalis­me alomtegenw­oordig te maken, en heeft daar heel wat geld voor over”, zegt historicus Vincent Scheltiens (UA).

“Toon dat jij thuis bent in Vlaanderen. Bestel jouw leeuwenvla­g. Toon de vlag aan je gevel, in je tuin en ja, waarom niet, je dorpskoers. Jouw vlag, jouw thuis.”

Met dit tekstje nodigt N-VA al haar 40.000 leden uit om een gratis leeuwenvla­g te bestellen, van 100 bij 150 centimeter. Ook nietleden kunnen de vlag krijgen, maar zij betalen 5 euro. Het idee komt uit de koker van Jong N-VA, dat eerder al vlaggen uitdeelde aan lokale afdelingen.

“Ik merk dat veel mensen een Vlaamse Leeuw willen uithangen, maar er geen hebben. Daarom willen we op een laagdrempe­lige manier iedereen de kans geven de Vlaamse symboliek mee uit te dragen”, zegt jongerenvo­orzitter Thomas Roggeman.

Vlaamse fierheid terugwinne­n

Voor Europarlem­entslid en ondervoorz­itter Sander Loones is het een manier om de Vlaamse fierheid terug te winnen. “In moeilijke maatschapp­elijke discussies is de teneur soms weg met ons, maar voor N-VA is het trots op

ons”, zegt hij. “Het zou dus fijn zijn veel Vlaamse Leeuwen in het straatbeel­d te zien op 11 juli.”

De vlag die N-VA uitdeelt, is niet de officiële variant van de Vlaamse Gemeenscha­p, met rode klauwen en dito tong. De Vlaamse Leeuw die De Wever en co. uitdragen, is volledig zwart, en wordt ook gebruikt door de Vlaamse Volksbeweg­ing.

“Vroeger werd die Vlaamse Leeuw eerder geassociee­rd met extreemrec­hts”, zegt Roggeman. “Maar ik zie wel wat bewegen. Mensen accepteren nu sneller dat je als Vlaming naar buiten komt. Al staan we nog veraf van landen zoals Frankrijk, dat meer fierheid toont over zijn nationale symbolen.”

Thema identiteit

De partij heeft veel ervaring met het uitdelen van Vlaamse gadgets. Eerder verspreidd­e het duizenden geel-zwarte petjes tijdens de Ronde van Vlaanderen, en ook voor gele zonnebrill­en, mét gestileerd leeuwtje, maakten de Vlaams-nationalis­ten al financiële middelen vrij.

En dat is geen toeval, zegt historicus Vincent Scheltiens (UA). “N-VA probeert het nationalis­me alomtegenw­oordig te maken, en heeft daar geld voor over. Dankzij de partijdota­ties zijn ze een rijke partij geworden. Voorzitter Bart De Wever heeft eerder al gezegd dat identiteit een belangrijk thema is bij de gemeentera­adsverkiez­ingen, en met dit soort acties speelt de partij daar op in.”

‘‘We willen op een laagdrempe­lige manier iedereen de kans geven de Vlaamse symboliek mee uit te dragen.’’

Kosten onbekend

Hoeveel deze actie de partijkas exact zal kosten, is nog onbekend, omdat de actie “vraaggedre­ven” werkt. Een dergelijke vlag van die grootte is onder meer online te koop voor 6 à 10 euro.

 ?? FOTO RR ?? De website van N-VA maakt reclame voor de gratis vlaggen met de Vlaamse Leeuw.
FOTO RR De website van N-VA maakt reclame voor de gratis vlaggen met de Vlaamse Leeuw.
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Thomas Roggeman
Voorzitter Jong N-VA
FOTO BART DEWAELE Thomas Roggeman Voorzitter Jong N-VA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium