Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bambicrisi­s verdeelt hele gemeente

Doodschiet­en of niet? Vijftien losgebroke­n damherten zorgen voor hetze in Limburg

-

Het Limburgse HouthalenH­elchteren zit in een ‘bambicrisi­s’ nu er vijftien tamme damherten zijn losgebroke­n. Het Agentschap Natuur en Bos wil af van de dieren omdat ze een gevaar zijn voor het verkeer. Desnoods met de kogel. Maar daar moeten het gemeentebe­stuur en de inwoners niets van weten.

Henri Lemmens, voorzitter van de Wildbeheer­eenheid Mangelbeek, kreeg maandag van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) nog de toestemmin­g om met zijn jagers de vijftien losgebroke­n damherten dood te schieten. Maar gisteren kreeg hij te horen dat hij en zijn jagers beter nog even wachten. “Een hetze”, zegt Lemmens. Hij doelt op de petitie die is opgestart om een jachtverbo­d in te stellen, en op de pogingen van het gemeentebe­stuur en het Natuurhulp­centrum om de dieren levend te vangen. Vandaag zitten beide partijen samen om de mogelijkhe­den te bespreken.

Openbare weg

“Het Agentschap Natuur en Bos kiest voor de gemakkelij­kste oplossing als ze de dieren doodschiet­en”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum Opglabbeek. Ook burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) verkiest een diervriend­elijke oplossing. “Alleen als de veiligheid van de mens in gevaar is, moeten we ons neerleggen bij de jacht.” Maar volgens het ANB zijn de damherten – die tot 100 kilogram kunnen wegen – nú al een gevaar. “Net omdat ze niet mensenschu­w zijn, durven ze gewoon op de openba- re weg te lopen. Zo kunnen ze plots voor een auto opduiken”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e van het ANB. “Daarom moeten de dieren zo snel mogelijk uit de vrije natuur. Heel graag door ze op een alternatie­ve wijze te vangen, maar als dat niet lukt door op ze te jagen.” Vanwanseel­e wijst er ook op dat de dieren zich zeer snel kunnen voortplant­en en voor grote schade kunnen zorgen.

Toch is het Agentschap bereid om de gemeente en het Natuurhulp­centrum nog even de kans te geven de herten op een alternatie­ve manier te vangen. Al zal dat niet simpel zijn. “We kunnen maar 35 meter ver schieten met een verdovings­geweer. Bovendien zullen we dan nog vijftien minuten lang het getroffen dier moeten volgen voor het effectief in slaap valt. Een betere methode lijkt ons om ze naar een omheind veld te lokken met voedsel.”

 ?? FOTO FLPA/DAVE PRESSLAND ?? Een damhert kan gevaarlijk­er zijn dan u denkt.
FOTO FLPA/DAVE PRESSLAND Een damhert kan gevaarlijk­er zijn dan u denkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium