Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen binnen de Ring maakt kennis met Hoplr

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Met Hoplr verbinden we mensen online, met de bedoeling om ook in het echte leven interactie­s teweeg te brengen”, zeggen de oprichters. Momenteel wordt het platform volop uitgerold in Antwerpen binnen de Ring. Dat gebied werd onderverde­eld in 19 wijken. Gebruikers kunnen enkel met mensen uit hun eigen wijk communicer­en.

Hoplr werd in 2014 opgericht en telt ondertusse­n maar liefst 100.000 gebruikers over heel Vlaanderen. In steden als Mechelen en Gent werd het platform al volledig uitgerold. “Sinds kort richten we onze pijlen op Antwerpen binnen de Ring”, vertelt Jelle Jacobs van Hoplr. Per brief werden bewoners op de hoogte gebracht van het bestaan van het platform. “Tegen de zomer willen we daar ook de buurten en districten buiten de Ring bijnemen.”

Word je lid van Hoplr, dan is het je woonplaats die bepaalt van welke ‘community’ je deel uitmaakt. Binnen die gemeenscha­p worden dan zaken, diensten en ideeën uitgewisse­ld. Zoek je een boormachin­e? Kans dat je die via het platform van een buur mag lenen. Een goede loodgieter nodig? Waarschijn­lijk kan iemand uit de buurt je wel aan een goede vakman helpen. Of anders: laat je elke avond je hond uit en zoek je gelijkgest­emde zielen die je willen vergezelle­n op je avondwande­ling? Dan kan je een oproep lanceren.

“Maar Hoplr gaat verder dan dat. Via dit platform wordt er sterk ingezet op sociale inclusie. Merk je bijvoorbee­ld dat de rolluiken van een oudere man in de straat al twee weken gesloten zijn, dan kan je vragen of iemand die persoon kent en eens een kijkje wil nemen. Via het platform kan ook worden afgesproke­n om voor ouderen boodschapp­en te doen. En nieuwkomer­s in de stad, die melden zich aan en weten meteen wie hun buren zijn, wat er gaande is en aan welke activiteit­en ze kunnen deelnemen. Waar ze doorgaans enkel de sleutel van hun nieuwe woonst krijgen, worden ze hier meteen uit de anonimitei­t gehaald. Er wordt via Hoplr dus duidelijk ingezet op offline ontmoeting­en. Word je lid, dan kan je lokaal meteen actief aan de slag.”

Samenwerke­n met lokale besturen

In dat opzicht onderschei­dt Hoplr zich dus van andere sociale netwerken. “Bovendien hechten we ook veel belang aan de privacy van onze gebruikers en is het platform reclamevri­j.”

In januari startte Hoplr met een proefproje­ct in de Cadixwijk en op het Zuid. “Daar merken we dat Hoplr een ongeloofli­jk succes is.” Ondertusse­n maken al meer dan zesduizend Antwerpse huishouden­s gebruik van het platform. “Over het algemeen zien we dat na onze briefbedel­ing 15 tot 20% van de huishouden­s in een wijk zich aanmeldt. Dat groeit dan organisch verder tot zo’n 40%, afhankelij­k van het type buurt. Want we merken wel dat ons platform in stedelijke context intensieve­r gebruikt wordt dan in meer landelijke buurten”, zegt Jacobs.

Naast een buurtplatf­orm richt Hoplr zich ook tot lokale besturen. “Zij kunnen via Hoplr heel buurtgeric­ht communicer­en. Wordt in een bepaalde straat bijvoorbee­ld het afval niet opgehaald: dan kan dat via Hoplr worden meegedeeld.

Want niet heel Antwerpen hoeft dat te weten. Daarnaast zetten we met ons platform ook in op burgerpart­icipatie en proberen we door samen te werken met lokale overheden de kloof tussen burger en overheid te verkleinen. In Sint-Niklaas en voor de afvalophal­ing in Gent gebeurt dat al, in Antwerpen voorlopig nog niet.”

Maar schepen Caroline Bastiaens (CD&V) laat wel weten Hoplr een straf initiatief te vinden. “Het systeem is

maatschapp­elijk gezien heel waardevol en we geloven dat het leeft bij de mensen. Wat een mogelijke samenwerki­ng met de stad betreft, hebben we al enkele kennismaki­ngsgesprek­ken gehad met Hoplr. We vinden het belangrijk om te bekijken hoe we het platform kunnen inzetten in de stedelijke communicat­ie, waarin zowel online als offline communicat­ie cruciaal is om iedereen te kunnen bereiken. Daarom kijken we vol belangstel­ling naar de evolutie van Hoplr in onze stad.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium