Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Puree of boterhamme­n

-

Het gerinkel van de schoolbel, in huppelpas naar de schoolpoor­t, de auto in bij papa en zo snel mogelijk richting woonzorgce­ntrum. Hopend dat mama nog niet helemaal klaar is met haar werkdag. Dat gaf ondergetek­ende min twintig jaar de kans om nog even mee in de kookpotten te gaan kijken. Mama werkte als kok in de keuken van het woonzorgce­ntrum en wij pikte haar onderweg naar huis op. Ik volgde graag het reilen en zeilen in de keuken. Zo’n gigantisch­e kookpotten gevuld met puree of vol-au-vent spreken tot de verbeeldin­g als je zelf nog maar een kind van een goeie meter groot bent. Dagelijks kreeg elke bewoner er van mijn mama dezelfde maaltijd als buurman of –vrouw voorgescho­teld, een beslissing van hogerhand. Inspraak over het menu hadden ze niet, leerde ik er.

Dat minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) nu een visienota indient om bewoners van woonzorgce­ntra mee te kunnen laten beslissen over de aanpak en het beleid, kan ik alleen maar toejuichen. Werken we een leven lang om onze pensioence­nten te besteden aan een woonzorgce­ntrum waar je nog eens niet zelf kan kiezen tussen boterhamme­n of puree? Bij woonzorgce­ntrum ’t Zand op Linkeroeve­r doen ze in ieder geval hun best. Daar riepen ze een menuraad in het leven, waarbij bewoners kunnen aangeven wat ze graag eten. In een aantal woonzorgce­ntra van het Zorgbedrij­f kunnen bewoners nu ook zelf mee beslissen over de inrichting van hun kamer. Ik ben ervan overtuigd dat al die kleine zaken veel kunnen betekenen voor de bewoners. “Het zijn onze verplegers die te gast zijn bij de bewoners, niet omgekeerd”, vatte Griet Robberecht­s, directrice van vier rust- en verzorging­shuizen deze week mooi samen.

In een ideale wereld lezen onze senioren binnenkort de Gazet

van Antwerpen - ongetwijfe­ld de krant van hun keuze - in hun zelfgekoze­n zetel met een bordje zelfgekoze­n verse vol-au-vent met liefde gemaakt door de chef des huizes voor hun neus. De extra bewonersve­rgaderinge­n en de persoonlij­ke gesprekken met de bewoners over hun meug die daarvoor nodig zijn, kosten natuurlijk ook extra werkuren, wat op zijn beurt weer extra personeel kost. En laat dat personeels­tekort in de ouderzorg net nu al torenhoog zijn in Vlaanderen. We zijn er dus nog niet helemaal, met de keuzevrijh­eid tussen puree of boterhamme­n.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Animatie in een woonzorgce­ntrum mag meer dan bingo zijn.
FOTO MIA UYDENS Animatie in een woonzorgce­ntrum mag meer dan bingo zijn.
 ??  ??
 ?? Rebecca Van Remoortere ??
Rebecca Van Remoortere

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium