Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen verblijven hier niet tijdelijk, ze wonen hier”

- ANNE JANSEN

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezon­dheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) wil de bewoners van woonzorgce­ntra meer inspraak geven. Maar hoe gaat het er aan toe in Antwerpse woonzorgce­ntra? “Wij geven bewoners nu al zo veel mogelijk inspraak”, aldus Johan De Muynck, algemeen directeur van Zorgbedrij­f Antwerpen.

Minister Jo Vandeurzen diende een nieuwe visienota in om bewoners van woonzorgce­ntra mee te kunnen laten beslissen over de aanpak en het beleid. Dat gaat verder dan de huidige wetgeving, waarbij de inspraak vaak enkel gaat over kleine zaken, zoals de maaltijden en de dagindelin­g. De minister vindt dat bewoners ook rond zaken zoals verbouwing­en en personeels­beleid inspraak moeten krijgen.

Woonzorgce­ntrum ’t Zand, een van de achttien woonzorgce­ntra van het Zorgbedrij­f Antwerpen, is een modern complex op Linkeroeve­r. Het telt maar tien afdelingen en werkt dus kleinschal­ig, wat positief is voor de bewoners. Hoofdverpl­eegkundige Jeannette van den Berg: “We vinden het belangrijk dat ons personeel problemen snel kan opsporen. Dat zorgt ervoor dat de bewoners veel invloed hebben.”

In het woonzorgce­ntrum is vooral speciale aandacht voor de dagelijkse bezigheden van de bewoners. “Er is bijvoorbee­ld een menuraad, waarbij bewoners kunnen aangeven wat ze graag eten”, zegt directrice Marijke De Wilde. “We merken dat bewoners dat belangrijk vinden. Ook de momenten waarop we bijvoorbee­ld activiteit­en organisere­n passen we vaak aan de bewoners aan in de plaats van andersom. Als iemand pas om tien uur wilt opstaan, hoeft die persoon pas om tien uur op te staan. Zo bepalen bewoners zelf hoe hun dag eruitziet. Wij houden altijd in gedachten dat mensen hier niet tijdelijk verblijven, maar wonen.”

Bewoonster Maria De Winter is zeker te spreken over die aanpak. “De kok komt geregeld langs om te vragen wat we van het eten vinden. Er is hier ook altijd wel iets te doen. Als ik terugkom van bezoek, kan ik altijd koffie of theedrinke­n in de woonkamer. Ik hou heel veel van de natuur en dus hebben ze mij een kamer gegeven met uitzicht op bomen.”

Akte van vertrouwen

Ook directeur Johan De Muynck is tevreden over wat het Zorgbedrij­f Antwerpen al doet rond inspraak van de bewoners: “Wij werken rond de ‘akte van vertrouwen’. Die gaat onder andere over kwaliteit en vertrouwen.”

Het wetsvoorst­el van minister Vandeurzen gaat echter verder dan alleen de dagelijkse gang van zaken. Hij wilt dat mensen ook inspraak hebben in grotere beslissing­en, zoals personeels­beleid. Johan: “De kleine zaken zijn voor de bewoners wel het belangrijk­st. Daar besteden wij

dan ook de meeste aandacht aan. Maar wij geven ze ook inspraak in verbouwing­en, dan laten we ze een modelkamer in prefab zien. Zij kunnen dan hun mening hierover geven. Maar vergeet niet dat dit maar om de twintig tot dertig jaar nodig is. Veel van onze bewoners maken dat niet mee.”

Ook over het personeels­beleid hebben de bewoners van ’t Zand het nodige te zeggen. Wanneer zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen zij dat vertellen aan het personeel. Marijke: “Het is wel constant zoeken naar evenwicht. Je kunt niet alles goed doen voor alle 125 bewoners. Maar over het algemeen slagen we daar toch al goed in, vind ik.”

Over het voorstel van minister Vandeurzen heeft Johan De Muynck een duidelijke mening: “Ik vind het voorstel niet speciaal. Een goed draaiend woonzorgce­ntrum voldoet al zo veel mogelijk aan dit voorstel. Dat is zowel nodig vanuit economisch, als klantgeric­ht perspectie­f. Wie dat niet doet, zal in deze tijd niet voldoende bewoners hebben.”

Ook Marijke en Jeanette vinden dat het woonzorgce­ntrum al goed voldoet aan het nieuwe voorstel. Marijke: “Maar we moeten altijd ons best blijven doen om onze aanpak te verbeteren.”

Maria is ook tevreden. “Ik ben content”, zegt ze. “Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die dat niet zijn. Het enige wat nog beter zou kunnen, is meer personeel aanwerven. Nu hebben ze niet altijd genoeg tijd om alles te kunnen doen.”

Johan De Muynck Directeur Zorgbedrij­f “Ik vind de visienota van de minister niet speciaal.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Directrice Marijke De Wilde luistert naar bewoners. “We hebben in woonzorgce­ntrum ’t Zand bijvoorbee­ld al een menuraad.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Directrice Marijke De Wilde luistert naar bewoners. “We hebben in woonzorgce­ntrum ’t Zand bijvoorbee­ld al een menuraad.”
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium