Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mozaïek van Conscience wordt gerestaure­erd

Deze zomer nieuwe sfeerverli­chting op plein

-

De mozaïek in de fontein op het Hendrik Conscience­plein wordt gerestaure­erd. De werken beginnen op 7 mei en moeten ongeveer een maand later klaar zijn. Het plein in de binnenstad krijgt ook nieuwe verlichtin­g.

Aan de voet van het zittende standbeeld van Hendrik Conscience ligt een waterparti­j met een oude beschadigd­e mozaïek als vloer.

“Die vloer wordt binnenkort gerestaure­erd. Een gespeciali­seerd bedrijf gaat de tegeltjes schoon- maken en waar nodig restaurere­n. Daarna zal het bassin met fontein in zijn oude glorie hersteld zijn”, zegt de Antwerpse districtsv­oorzitter, Paul Cordy (N-VA).

Leeuwenkop

Het is het district Antwerpen, dat ruim 26.000 euro uittrekt voor de restaurati­e. Het monument, ter ere van de Vlaams 19de-eeuwse schrijver, is een werk van de Antwerpse beeldhouwe­r Frans Joris en dateert uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Na de restaurati­e van de mozaiek is het monument opnieuw in ere hersteld. De fontein, een waterstraa­l die door een leeuwenkop wordt uitgespuwd, doet al langere tijd opnieuw dienst. En ook het plein rond het monument heeft nog niet lang geleden een opknapbeur­t gehad.

Half augustus wordt op het Hendrik Conscience­plein ook de nieuwe straatverl­ichting aangestoke­n. De nieuwe en duurzame lampen zijn een onderdeel van het lichtplan van de stad.

“Delen van de Sint Carolus Borromeusk­erk, zoals de toren en details in de gevel, worden uitgelicht. Ook op een aantal van de andere gebouwen op het plein wordt verlichtin­g geplaatst. Dat zorgt ervoor dat de mooie gebouwen tijdens de avonduren extra tot hun recht komen”, zegt Paul Cordy.

Ook enkele straten in de omgeving van het plein krijgen nieuwe verlichtin­g. “Zo creëren we met de nieuwe sfeerverli­chting vanop de Grote Markt een wandelrout­e naar het Hendrik Conscience­plein”, legt Paul Cordy nog uit.

 ?? DER PERRE FOTO JAN VAN ?? De vloer in mozaïek in het waterbassi­n wordt gerestaure­erd.
DER PERRE FOTO JAN VAN De vloer in mozaïek in het waterbassi­n wordt gerestaure­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium