Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BELOFTEINT­ERNATIONAL STAAT DICHT BIJ TRANSFER Gedegradee­rd maar gegeerd

20-jarige Elias Cobbaut staat op verlanglij­st van alle Belgische topclubs

-

Exact een maand na de degradatie zit KV Mechelen vooral nog met vragen. Één zekerheid wel: Elias Cobbaut zal vertrekken. De 20-jarige linksback wil hogerop en staat op de lijst van alle Belgische topclubs. Wie duwt door?

Jonge Belgen zijn in trek. De voorbije twee jaar verhuisden onder anderen Junior Edmilson (Standard), Rob Schoofs (AA Gent), Jordi Vanlerberg­he (Club Brugge), Pieter Gerkens (Anderlecht) en Manuel Benson (Genk) naar een club uit de G5. Omdat ze talent hebben, de competitie kennen en je nu eenmaal zes Belgen op het wedstrijdb­lad moet zetten. Tenzij een buitenland­se club sneller op de bal speelt, wordt Elias Cobbaut de volgende in de rij.

Top onder Van Wijk

Cobbaut is een van de vele spelers van het gedegradee­rde KV Mechelen die niet in 1B thuishoren. Los van de ploegprest­aties nam de carrière van de 20-jarige linksback afgelopen seizoen een prima start. Cobbaut, titularis geworden nadat Bjelica zich met zijn gedrag buitenspel had gezet, begon met een knalpresta­tie tegen Standard, ging nadien wel mee kopje-onder, maar bloeide onder Denis van Wijk opnieuw open. Net als onder Yannick Ferrera, die hem hoog inschat, deed hij menig tegenstand­er pijn met zijn rushes, zo blonk hij uit in Anderlecht en Gent.

Wat Cobbaut zo interessan­t maakt voor de topclubs? Niet alleen dat hij Belg is en vaste waarde bij de nationale beloften. Hij is groot (1m88) en kopsterk, zowel verdedigen­d als aanvallend. Hij heeft een enorm loopvermog­en, zit standaard tussen de 11,5 en 12,5 kilometer per match. Hij heeft een uitstekend­e mentalitei­t en leeft voor zijn vak. En dan is er nog zijn positie. Hij is linksback - een positie die zowat elke G5-club komende zomer wil versterken - en kan ook centraal achterin uit de voeten. Aan zijn (hoge) voorzetten is nog werk en hij moet nog beter leren aanvoelen wanneer hij in duel moet gaan, maar gezien zijn leeftijd is er veel marge voor progressie.

Progressie maken doe je natuurlijk sneller in 1A dan in 1B. Het jeugdprodu­ct van KV hij begon er op 5-jarige leeftijd, moest op zijn 14e uitwijken naar rivaal RC Mechelen, maar keerde twee jaar later al terug - aast dan ook op een transfer.

“Elias wil een stap hogerop zetten en dat hebben we ook laten weten aan het bestuur”, zegt Alain De Nil, oud-profvoetba­ller en Cobbauts zaakwaarne­mer. Het bestuur heeft begrip voor de vertrekwen­s en zal meewerken bij een goed bod. Ondanks de degradatie hoopt KV te stranden rond de 2,5 miljoen. Veel geld, maar op zich realistisc­h. Lokeren verkocht enkele jaren geleden al linksbacks Tshimanga en De Bock voor respectiev­elijk 2,5 en 3 miljoen euro.

Ruil met Perbet

De vraag is nu: wie hapt als eerste toe? Standard toont interesse, maar Cobbaut staat bij de volledige G5 op de lijst - ook bij Club Brugge, Anderlecht, AA Gent en Genk. Bij sommigen trouwens al een hele tijd. In de zomer van 2016 stond Cobbaut al dicht bij Genk, maar omdat Peter Maes hem niet kon garanderen dat hij vast bij de A-kern zou horen, tekende hij zijn eerste profcontra­ct bij KV. Vorige zomer polste eerst Standard - Olivier Renard kent hem goed van bij KV - en later ook Club Brugge. Blauw-zwart wilde hem eind augustus in een ruil betrekken met Jérémy Perbet, maar dat feestje ging niet door. Van uitstel hoeft geen afstel te komen. Het is wachten tot het lenteoffen­sief losbarst.

 ?? FOTO GMAX ?? Alain De Nil (zaakwaarne­mer van Cobbaut) ‘‘Elias wil een stap hogerop zetten en dat hebben we laten weten aan het bestuur.’’
FOTO GMAX Alain De Nil (zaakwaarne­mer van Cobbaut) ‘‘Elias wil een stap hogerop zetten en dat hebben we laten weten aan het bestuur.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium