Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oorlog tegen 300 km/u

Jarenlange vete tussen haantjes Rossi en Marquez escaleert nog maar eens

-

Het spel zit op de motor. Valentino Rossi (39) en Marc Marquez (25), die de voorbije jaren de wereldtite­ls in de MotoGP onder elkaar verdelen, gooien met verwijten over en weer. Een oorlog tegen 300 kilometer per uur die de voorbije jaren al enkele veldslagen heeft opgeleverd. Alsof Cristiano Ronaldo en Lionel Messi elkaar verrot zouden schelden omdat de ander het spel niet eerlijk speelt.

Termas de Rio Hondo, Argentinië. De Spanjaard Marc Marquez is achteruitg­eslagen en is bezig aan een inhaalrace tijdens deze GP. Marquez is het gewend om zijn limieten op te zoeken en schuwt de risico’s niet. Want op die manier heeft hij de voorbije jaren meermaals de wereldtite­l gepakt. Dit keer tikt hij in de eindfase zijn eeuwige rivaal Valentino Rossi aan. De Italiaanse veelvoudig­e wereldkamp­ioen komt in het gras ten val en briest het nadien uit.

Dat hij oké is, zegt hij eerst. Dat iedereen in de fout kan gaan en iemand zo kan aantikken. Maar dan begint het.

“Bij hem is er geen sprake van een foutje. Hij doet dat bewust, niet alleen bij mij, maar bij veel motorrijde­rs. En hij doet het altijd zo dat hij zelf niet crasht en jij net wel. Het ergste is dat hij al een tijdje zo bezig is. Het is niet de eerste keer dat hij dit doet. Alleen is het dit seizoen nog erger. Altijd probeert hij je bang te maken en je uit te schakelen.”

De conclusie, aldus Rossi: “Als je zo rijdt, rijd je gevaarlijk. Als iedereen zo rijdt, wordt het nog gevaarlijk­er. Op die manier maakt hij de sport kapot.”

Natte plek

Hij, voor wie het nog niet duidelijk zou zijn, is Marc Marquez. De Spanjaard is zich van geen kwaad bewust.

“Ik reed niet roekeloos. Ik kwam veel sneller aan dan hij en verwachtte niet dat hij op die plek zou remmen. Mijn voorwiel blokkeerde bovendien op een natte plek. Ik geef toe dat ik hem aanraakte. Ik probeerde nog sorry te zeggen.”

Die boodschap komt niet echt aan. Ook niet als Marquez, een Hondarijde­r, na de wedstrijd naar de renstal van Yamaha trekt om zijn excuses aan te bieden. Hij raakt niet eens tot in de buurt van Rossi, want het Yamahapers­oneel stuurt hem wandelen. Rossi is nog meer in zijn gat gebeten door het gebaar van zijn rivaal.

“Dat is allemaal pr-praat. Altijd komt hij samen met zijn manager, terwijl alle camera’s draaien. Hij heeft geen kloten aan zijn lijf om alleen te komen. Ik wil hem niet zien, omdat ik weet dat hij zijn excuses toch niet meent.”

Ook de managers van beide teams gooien zich in de strijd.

Alberto Puig, de manager van Marquez: “Het was Marcs beslissing om zich te excuseren. We willen ons verontschu­ldigen, maar als ze die niet willen aanvaarden, kunnen we niets doen.”

Yamahamana­ger Lin Jarvis: “Als je tegen 300 kilometer op een circuit vlamt, moet je je concurrent­en respectere­n.”

Het is het zoveelste akkefietje tussen de twee. Want ook Rossi is zeker niet heiliger dan de paus. Argentinië 2015: Marquez vertrekt van de polepositi­on maar wordt op twee rondes van het einde gepasseerd door Rossi. Marquez zet de achtervolg­ing in en raakt de achterkant van de Italiaan. De Spanjaard beschuldig­t Rossi ervan dat hij hem bewust heeft gehinderd. Datzelfde jaar in Nederland is het letterlijk een lijf-aan-lijfgevech­t tussen de twee. Het is onbegrijpe­lijk hoe ze overeind blijven, maar hoewel ze elkaar aantikken, wil geen van de twee afgeven. Uiteindeli­jk wint Rossi voor Marquez. Op het circuit van Maleisië gaan ze nog iets verder. Ook nu is het een aanhoudend gevecht tussen de twee, tot Rossi Marquez een kniestoot geeft. Hij wordt gestraft, in de volgende GP moet hij van de laatste plaats vertrekken.

Van de troon stoten

Er was nochtans een tijd dat de beide snelheidsd­uivels in vrede naast elkaar leefden, zij het een gewapende. Rossi was zelfs Marquez’ vroegere idool en tot vorig jaar, na het incidentri­jke 2015, schudden ze elkaar nog de hand.

En zo gaat de haat-liefdeverh­ouding voort tussen de twee haantjes van een sport die niet bepaald voor doetjes is, waarin het minste akkefietje een vonk kan worden die tot een nieuwe explosie kan leiden. Het is ook de sportieve rivaliteit tussen de leermeeste­r en zijn leerling die hem op de hielen zit. Tussen Rossi – The Greatest

of All Time genoemd – en Marquez, die op termijn de Italiaan van die troon wil stoten. In zijn eerste jaar in de MotoGP werd de Spanjaard meteen wereldkamp­ioen in de koninginne­nklasse, met zijn twintig jaar de jongste ooit. Over enkele weken, in Texas, treffen de kemphanen elkaar opnieuw. Mogelijk voor een zoveelste aflevering van de oorlog tegen 300 kilometer per uur.

 ?? FOTO EPAEFE ?? Daar gaan de haantjes weer. De Spanjaard Marc Marquez (in het oranje) tikt in de eindfase van de GP van Argentinië de Italiaan Valentino Rossi aan, waarop die onderuit gaat.
FOTO EPAEFE Daar gaan de haantjes weer. De Spanjaard Marc Marquez (in het oranje) tikt in de eindfase van de GP van Argentinië de Italiaan Valentino Rossi aan, waarop die onderuit gaat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium