Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jokes koekjes dag en nacht te vinden in automaat

Jonge bakster zet ambachteli­jke koekjestra­ditie van bakker Pierre Claus verder

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op de Kleinheide, voor het ouderlijk huis van Joke Lenaerts (26), staat sinds kort een koekjesaut­omaat te blinken. Het gaat om ambachteli­jke zand- en boterkoekj­es die Joke vroeger leerde bakken bij oud-bakker Claus in Pulderbos. Ze zet die traditie nu voort.

Joke Lenaerts woont tegenwoord­ig op Leiseinde in Turnhout. Samen met haar buurvrouw Jade Willems (26), die hoeveijs maakt, lanceerde ze vorig jaar nog het ‘ambachteli­jk galletje’. Jade bereidt het ijs, Joke het galletje.

Joke Lenaerts begon koekjes te bakken toen ze zestien was en

Joke Lenaerts

Bakt heerlijke koekjes

‘‘Toen Pierre stopte, heb ik zijn koekjesbak­kunst voortgezet.’’

weekendwer­k deed bij bakker Pierre Claus in Pulderbos. “Mijn studies op de hogeschool maakte ik niet af. Ik mocht voltijds bij de bakker gaan werken. Maar toen Pierre zijn bakkerij wilde verkopen om in Geel Koek en Ei te openen, stelde ik Pierre voor om het koekjesbak­ken voort te zetten. Hij vond dat een goed idee. Mijn man, vader en schoonvade­r hebben in onze woning in Turnhout voor mij een bakkerij ingericht en zo ben ik erin gerold.”

Joke is nu twee jaar bezig, voorlopig in bijberoep. Voor de examencomm­issie in Brussel behaalde ze haar diploma voor bakker en nu gaat ze nog een cursus voor chocoladeb­ewerker volgen.

“Omdat ik in Turnhout al wat afzetpunte­n heb, besloot ik om een koekjesaut­omaat voor het huis van mijn ouders in de Kleinheide te zetten. Iedereen die ’s avonds trek heeft, kan er nog terecht, maar ook mensen die nog een geschenkje nodig hebben, want mijn koekjes zijn mooi verpakt. In de automaat zitten nostalgisc­he zand- en boterkoekj­es, maar ook lekkere botercakes.”

Buiten de winkeluren nog gaan shoppen in Zandhoven wordt nu echt een makkie, want je kunt intussen zowat alles uit de automaat halen. In Viersel staat een bloemenaut­omaat, in Massenhove­n een praline- en charcuteri­eautomaat, in Pulle een dessertena­utomaat en in Zandhoven een braadkippe­nautomaat. Maar koekjes hadden we nog niet. Slim en lekker gezien van Joke!

 ?? FOTO RR ?? De koekjesaut­omaat voor het huis van Jades ouders op de Kleinheide.
FOTO RR De koekjesaut­omaat voor het huis van Jades ouders op de Kleinheide.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Joke Lenaerts met haar buurvrouw Jade Willems, die hoeveijs maakt.
FOTO BERT DE DEKEN Joke Lenaerts met haar buurvrouw Jade Willems, die hoeveijs maakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium