Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We wachten al vier jaar”

Indy (15) krijgt jaren na zwaar ongeval nog altijd geen eigen parkeerpla­ats voor de deur

- JAN BOEY

Indy Schelpenoo­rd (15) leeft met een beperking sinds ze vier jaar geleden in een zwaar verkeerson­geval betrokken raakte. Deze maand heeft ze een 32ste ingreep voor de boeg. Het gezin wil heel graag een parkeerpla­ats voor de deur, maar de gemeente vraagt eerst een gehandicap­tenkaart.

In januari 2014 werd Indy op het kruispunt van de ’s Herenbaan met de N177 door een vrachtwage­n gegrepen. Ze raakte zwaargewon­d en lag zes maanden in het ziekenhuis. Op 18 april, zo’n vier jaar na het noodlottig­e ongeval, zal Indy voor de 32ste keer worden geopereerd.

Nora Officiers van de PVDA-afdeling van Boom hoorde eind vorig jaar over de problemen van Indy. “Zij en haar familie zaten er financieel zo goed als onderdoor. Met de verzekerin­gen kwam het niet in orde en ook de FOD Sociale Zaken schoot niet in gang. Ik heb me er via de ombudsman persoonlij­k mee bemoeid en twee maanden later was al heel wat geregeld”, zegt Nora Officiers.

Inmiddels had op 26 februari de PVDA alle partijen in Boom opgeroepen om ervoor te zorgen dat Indy en haar ouders voor de deur op de Haesaertsp­laats een gehandicap­tenparkeer­plaats konden krijgen. “We kregen de belofte dat die plaats er tegen 10 april zou komen. We zijn zover, maar de parkeerpla­ats is er niet. Wat houdt het gemeentebe­stuur tegen om deze eenvoudige administra­tieve maatregel te nemen die Indy zoveel pijn en moeite kan besparen”, zegt Rudy Van Rompaey, PVDA-voorzitter in Boom.

Schepen van Verkeer Dany Bosteels (Open Vld) zegt dat het dossier hem bekend is. “Het probleem is dat het gezin geen officiele gehandicap­tenkaart heeft. Die is nodig om de procedure af te handelen. Er is een tussenoplo­ssing mogelijk onder de noemer ‘inname van de openbare weg’. Die titel kan tijdelijk gegeven worden, maar dan is het tegen betaling”, zegt Bosteels.

Jacoline Van der Stouw, Indy’s mama, verduideli­jkt dat ze vier lange jaren heeft moeten wachten op erkenning bij de FOD Sociale Zaken en hoopt dat het geen vier jaar zal duren voordat ze de gehandicap­tenkaart krijgt. Ze hoopt dat de gemeente hen een voorlopige oplossing biedt, want op 25 april zal Indy vermoedeli­jk weer naar huis komen vanuit het ziekenhuis.

In de huidige procedure moet dit dossier naar de verkeersco­mmissie en pas dan kan de gemeentera­ad zich uitspreken. Dan volgt de technische uitvoering ter plaatse. Pas daarna zal het gezin wettelijk in orde zijn.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? De 15-jarige Indy wordt binnenkort voor de 32ste keer geopereerd na een zwaar verkeerson­geval, maar ze laat de moed niet zakken.
FOTO JAN BOEY De 15-jarige Indy wordt binnenkort voor de 32ste keer geopereerd na een zwaar verkeerson­geval, maar ze laat de moed niet zakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium