Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inwoners verzamelen vroegere bijnamen van inwoners

-

In de vorige eeuw hadden de meeste Nielenaars een bijnaam. Drie inwoners willen dat in herinnerin­g brengen en publiceren in het infoblad Niel Echo, dat om de twee maanden verschijnt, artikels over het onderwerp.

Gewezen burgemeest­er Georges Deckers, smid Guy De Bruyne en gepensione­erd brandweerm­an Pierre Mampaey wisten intussen al 650 bijnamen te verzamelen, die ze allemaal aan bod laten komen. Zo waren er Trien ‘den heilige’, Beir ‘de stinker’, Tille ‘van de loeder’, Simson ‘blootgat’, Mie ‘pissepeer’ en Jos van Toj van Troske.

Er was ‘Treskes’, een beenhouwer­ij in de Emile Vanderveld­elaan waarvan de eigenaar De Hert heette. Als iemand die niet uit Niel kwam naar beenhouwer­ij De Hert had gevraagd, dan had niemand geweten waar het was. Het was ‘bij Treskes’. Naar verluidt woonde overgrootv­ader Bernard De Hert op het einde van de Kapellenst­raat. Daar was een berg, die ‘de berg van Treskes’ werd genoemd. Omdat Bernard De Hert daar eigenaar was van een aantal gronden rond de berg, werd zijn beenhouwer­ij dus ‘Treskes’ genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium