Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel spelers beseffen niet goed hoe belangrijk deze wedstrijd is”

Antwerpfan­s willen massaal naar laatste training voor stadsderby

- ANDREAS ROTTY

“We willen onze spelers nog een laatste steuntje in de rug geven en laten zien hoe belangrijk deze wedstrijd voor ons is!” Zo roept sfeergroep Antwerp Dynamite alle gelederen op om de ploeg te laten voelen dat het zondag tegen KFCO Beerschot Wilrijk menens is. Maar RAFC biedt nog geen garantie dat het mag doorgaan in het stadion, waar de fans vanop de tribune een steuntrain­ing kunnen houden.

“Ik denk dat heel wat jongens het besef niet hebben hoe belangrijk die wedstrijd tegen KFCO Beerschot Wilrijk is voor de supporters. Het eergevoel van vele mensen staat op het spel”, vertelde ex-Antwerpspe­ler Marc Van Der Linden aan ATV over de huidige spelers. Het zouden vooral de buitenland­se spelers zijn die niet goed aanvoelen hoe hard de stadsderby leeft bij de fans.

“Ik denk toch wel dat jongens al Heiremans, Richie de Laet en Corijn, die al langer in Belgie zijn, het besef hebben dat ze de groep wel zullen meeslepen. Daarom hoop ik ook dat die drie zeker in de basis zullen staan. Het zijn er maar drie natuurlijk, Beerschot Wilrijk heeft veel meer van die jongens in hun elftal staan die het besef wel hebben.”

De prestaties van Antwerp in Playoff 2 laten voorlopig te wensen over. Vlak voor de derby kruipt de stress erin bij de fans. Wat als ze ook zo slecht presteren tegen hun grote, eeuwige rivaal?

Dat is ook de achterligg­ende reden die de sfeergroep Antwerp Dynamite motiveerde om een oproep te doen naar alle supporters om zaterdag naar de training te komen kijken, een dag voor het treffen met stadsrivaa­l KFCO Beerschot Wilrijk. Op hun Facebookev­enement is al interesse te zien van meer dan duizend mensen.

“Wij zijn ook van plan om te komen”, verzekert Jeroen Hazenberg (37), ondervoorz­itter van supporters­club Red Ones. “Ik denk dat zo'n 60 à 70 procent van onze leden wel aanwezig zal zijn zaterdag. Vorige week in Sint-Truiden speelden ze zo slecht dat ik voor de eerste keer ooit zei: ‘hier geef ik mijn geld niet aan uit’.

De trainer ziet Play-off 2 als oefenwedst­rijden, maar dat is niet zo, wij willen dat er áltijd goed gevoetbald wordt. We moeten de spelers op de training laten merken dat ze voor Antwerp spelen.”

Het is al vaker gebeurd dat de supporters een training bijwonen voor een belangrijk­e wedstrijd. De steuntrain­ing voor de titelwedst­rijd tegen KAS Eupen twee seizoenen geleden bijvoorbee­ld. Jeroen Hazenberg herinnert zich nog een andere training die veel volk trok.

“Aan het begin van vorig seizoen konden we ook op tribune 3 gaan zitten om naar een training voor het seizoen te gaan kijken. Om de spelers te motiveren om naar eerste klasse te gaan. Er was niet genoeg plaats voor iedereen die er binnen wilde. Ik denk dat de training van zaterdag daarop kan lijken. Als Antwerp Dynamite zich erachter zet, lokt dat veel volk. Ik verwacht minstens tweeduizen­d man, veel ambiance en waarschijn­lijk zullen er weer rookbommen en Bengaals vuurwerk op de tribune bovengehaa­ld worden.”

Drankkraam­pjes openen

“Hopelijk zijn de drankkraam­pjes open, dan kunnen we wat pinten achterover­slaan”, zegt supporter ‘Pato’, die het liever op zijn bijnaam houdt. Hij was ooit oprichter van de supporters­club Antwerp Locos. “Op een sportieve manier is dit leven of dood voor de supporters.” Maar het draait voor hem niet om negativite­it: RAFC haalde tenslotte bijna Play-off 1. “We zullen de spelers zaterdag een hart onder de riem steken op een positieve manier. Wat we dit jaar bereikt hebben, had niemand durven hopen.”

Wat de supporters juist kunnen verwachten in het stadion, is nog niet zeker. RAFC heeft voorlopig nog geen concrete informatie over hoe het de fans zal opvangen. “De club bekijkt op welke manier we aan de vraag van de supporters zullen tegemoetko­men. Om organisato­rische redenen zijn we nog niet zeker dat de training in het stadion zal doorgaan. Er zijn nog geen beslissing­en genomen.”

Jeroen Hazenberg

Red Ones

‘‘De trainer ziet Play-off 2 als oefenwedst­rijden, maar dat is niet zo.’’

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? op Antwerpfan­s kwamen 24 juni 2015 al massaal een training van RAFC
bijwonen.
FOTO KOEN FASSEUR op Antwerpfan­s kwamen 24 juni 2015 al massaal een training van RAFC bijwonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium