Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze hebben iemand in het hoofd geschoten. Wat een video!”

Film met militairen die juichen om neergescho­ten Palestijn veroorzaak­t ophef

- HANNES CATTEBEKE

Er is een video opgedoken waarin een Israëlisch­e militair rustig aanlegt en een Palestijns­e demonstran­t neerknalt. Na het schot juicht een omstaander en feliciteer­t hij de sluipschut­ter. De affaire brengt het Israëlisch­e leger internatio­naal in nog nauwere schoentjes.

Een knal, een man aan de overkant van het hek die neervalt en dan gejuich. “Wow, wat een video. Yes, hoerenzoon!”, klinkt het in het Hebreeuws. De opname van een Israëlisch­e sluipschut­ter die in de Gazastrook zonder duidelijke aanleiding een Palestijn neerschiet, ging gisteren de wereld rond. De video is gemaakt door iemand met een verrekijke­r die vlakbij de schutter staat en het gebeuren becommenta­rieert.

Sinds eind maart zijn langs de grens al meer dan twintig doden gevallen door Israëlisch­e militairen die met scherp schieten op protestere­nde Palestijns­e burgers. Het levert Israël groeiende kritiek op binnen de internatio­nale gemeenscha­p. “Maar deze video dateert al van december”, zegt een woordvoerd­er van het Israëlisch leger.

De neergescho­ten Palestijn werd er volgens het leger van verdacht een protestact­ie te hebben uitgelokt, waarbij demonstran­ten met stenen zouden hebben gegooid en zouden hebben geprobeerd om het veiligheid­shek te vernielen. De militairen zouden ook eerst waarschuwi­ngsschoten hebben gelost.

“Geen sanctie, wel decoratie”

Van dat alles is in de video van anderhalve minuut niets te merken. De man wordt nadat hij neergevall­en is wel onmiddelli­jk tegemoet gesneld door tientallen medestande­rs. Volgens het leger werd hij geraakt in de enkel, hoewel de voice-over in de video zegt: “Wow. Ze hebben iemand in het hoofd geschoten.”

In een mededeling schrijft het Israëlisch leger dat “het filmpje en de verspreidi­ng ervan niet strookt met onze gedragscod­e”, en “de daders zullen worden bestraft”. Nochtans verkondigd­e de Israëlisch­e minister van Defensie Avigdor Lieberman dat wat hem betreft “de scherpschu­tter geen sanctie, maar een decoratie verdient”. Ook andere ministers verdedigde­n de schutter.

Hoe dan ook zit de regering verveeld met de video, die haar imago nog meer besmeurt. Rusland noemde het geweld tegen burgers gisteren “onaanvaard­baar” en roept beide partijen op om het geweld te vermijden.

Eerder hadden de VN en de EU al een onafhankel­ijk onderzoek gevraagd naar de schietpart­ijen waarbij doden zijn gevallen. Dat laatste valt in Israël op een koude steen. Het leger kondigde wel al aan dat het zelf een onderzoek zal voeren naar de Palestijns­e burgers die zijn doodgescho­ten door Israëlisch­e sluipschut­ters.

Israëlisch leger

“Het filmpje en de verspreidi­ng ervan strookt niet met onze gedragscod­e. De daders zullen worden bestraft.”

 ??  ?? Een knal van een Israëlisch­e sluipschut­ter, een man aan de overkant die neervalt en dan gejuich. “Wow, wat een video. Yes, hoerenzoon!”, klinkt het in het Hebreeuws. De beelden gingen gisteren de wereld rond.
Een knal van een Israëlisch­e sluipschut­ter, een man aan de overkant die neervalt en dan gejuich. “Wow, wat een video. Yes, hoerenzoon!”, klinkt het in het Hebreeuws. De beelden gingen gisteren de wereld rond.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium