Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is Arcopar-aandeel niks meer waard?

Einde lijdensweg coöperante­n nog niet in zicht

- (krs, pd)

Eind april wacht de zo al felgeplaag­de Arco-coöperante­n een nieuwe koude douche: op hun beleggings­overzicht zullen ze niet langer de nominale waarde van de Arcopar-aandelen zien. In plaats daarvan zullen ze de term “onbepaalba­ar” zien opduiken.

“Deze waarborgre­geling is hierdoor definitief niet van toepassing op uw Arco-aandelen.” Met die woorden lijkt Belfius – de staatsbank die verrees uit de as van Dexia België – de Arco-coöperante­n op het ergste voor te bereiden. In haar communicat­ie verwijst Belfius uitdrukkel­ijk naar de vernietigi­ng van de Arco-waarborgre­geling door de Raad van State begin maart: het einde van een lange juridische weg via het Grondwette­lijk Hof en het Europees Hof van Justitie, die eind 2011 opgestart was na de ondergang van Dexia en zijn aandeelhou­der Arco.

Belfius verandert hiermee het geweer van schouder. Volgens de Mifid II-regeling zijn banken onderworpe­n aan een “zorgvuldig­heidsprinc­ipe”. Arcoparaan­delen in een beleggings­overzicht waarderen aan 100%, terwijl iedereen weet dat ze wellicht waardeloos zijn, druist in tegen dat principe.

Volgens Belfius zijn enkele elementen die de waarde van de Arco-aandelen nog kunnen beïnvloede­n “onzeker”. Belfius verwijst hierbij naar het tijdstip en het resultaat van de sluiting van de vereffenin­g van de Arco-vennootsch­appen en “de mogelijkhe­id van een alternatie­ve regeling zoals vermeld in het regeerakko­ord”. Om al die redenen bestempelt de bank de waarde voortaan als “onbepaalba­ar”.

“Veel te vaag”

“Allesbehal­ve moedig”, klinkt het bij juridisch advieskant­oor Deminor, dat zo’n tweeduizen­d gedupeerde­n bijstaat. “In soortgelij­ke gevallen waar een vennootsch­ap in vereffenin­g gaat, zetten de banken de waarde van de aandelen op nul. Belfius doet dat hier niet omdat het een belangenco­nflict heeft. Het heeft destijds zelf Arcopar-aandelen verkocht als een veilige belegging. Nu moeten toegeven dat ze niets meer waard zijn, is een probleem voor de bank”, zegt Erik Bomans van Deminor.

Want “het staat vast dat na de vereffenin­g niets meer overblijft voor de aandeelhou­ders.”

Ook advocaat Geert Lenssens, raadsman van de actiegroep­en Geld Terug van Arco en Arcoparia’s, wil dat Belfius “dringend klare wijn schenkt”. De Arcospaard­ers worden nog steeds “koest gehouden door valse hoop te wekken”. De advocaat noemt de beslissing van de bank om de waarde als “onbepaalba­ar” te kwalificer­en “veel te vaag, te hoopgevend en onterecht”.

De federale regering beloofde in het regeerakko­ord een oplossing voor de coöperante­n. Het dossier – in totaal zo’n 1,5 miljard euro exclusief intresten – is gekoppeld aan de beursgang van Belfius, maar zit muurvast. De Belgische bank werd eind 2011 genational­iseerd toen het Belgisch-Franse Dexia kapseisde. Daarbij ging aandeelhou­der Arco overkop. Arco was de financiële arm van de christelij­ke arbeidersb­eweging (voorheen ACW, nu

beweging.net).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium