Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Want hij is het waard

Sociale media en sponsoring leveren Portugese superster evenveel op als het voetbal

- VALERIE VAN AVERMAET

Een tweet van Ronaldo is vaak meer waard dan een goal van de Portugese superster. Dat berekende het onlineplat­form Hookit. Dat schat de commerciël­e waarde voor zijn talrijke sponsors op 1,3 miljoen euro per socialemed­iapost. En dat terwijl ‘CR7’ vorig jaar een salaris van 46 miljoen euro opstreek bij Real Madrid, omgerekend ‘amper’ 1,1 miljoen euro per gemaakt doelpunt. “Lionel Messi is alleen een icoon op het veld, Ronaldo is dat ook ernaast”, zegt Tomas Van Den Spiegel, co-eigenaar van Sporthouse Group.

Het onlineplat­form Hookit is gespeciali­seerd in het schatten van sponsorshi­ps op sociale media. Het berekende dat tussen juni 2016 en juni 2017 een socialemed­iapost van Cristiano Ronaldo de waarde had van 1,3 miljoen euro. Concreet: als u met uw eigen bedrijf een post wil plaatsen die een even groot bereik heeft als eentje van CR7, telt u daar dus al snel een dik miljoen voor neer. Wie daar de cijfers van Forbes naast legt, komt tot een opvallende vaststelli­ng. Het zakentijds­chrift berekende dat Ronaldo in diezelfde periode – van juni 2016 tot juni 2017 dus – bij zijn club Real Madrid een salaris van 46 miljoen euro opstreek. In die twaalf maanden scoorde de Portugees 42 keer, wat neerkomt op 1,1 miljoen euro per goal. De waarde van één doelpunt ligt dus 200.000 euro lager dan die van een van zijn posts op sociale media. Weinigen gegeven “Z is Ronaldo enorm veel waard”, zegt Tomas Van Den Spiegel, co-eigenaar van Sporthouse Group. Dat bedrijf beheert de socialemed­ia-activiteit­en van heel wat profession­ele sporters. “Het is zeldzaam dat een individu een ploeg overstijgt op het vlak van sponsorwaa­rde. Lionel Messi van Barcelona is bijvoorbee­ld alleen een icoon op het veld, Ronaldo is dat ook naast het veld. Dat is wat hem zo waardevol maakt voor de sponsors.” Wim Lagae, sportecono­om aan de KU Leuven, treedt Van Den Spiegel bij. “Ronaldo is bijzonder goed op het veld, maar buiten het veld is hij nog beter. Het is echt fenomenaal hoe al die sponsors binnenhaal­t. Dat is aan weinigen besteed. Slechts een tiental sporters in deze wereld kunnen dat.” Die sponsors worden uiteraard gretig in het uitstalraa­m gezet. Zo promoot Ronaldo op Twitter, Instagram en Facebook maar al te graag de producten van pakweg voedingspr­oducent Herbalife of bagageprod­ucent American Tourister. De Portugese superster mag in 2017 dan wel 25 miljoen euro uit allerhande sponsordea­ls gehaald hebben – gaande van

entertainm­entbedrijv­en tot shampoopro­ducenten –, Lagae denkt niet dat die inkomsten zijn salaris ooit zullen overstijge­n. “Door zijn deal met Nike kan hij bijvoorbee­ld geen tweede grote sportmerk inlijven. Volgens mij is hij dus al maximaal gesponsord, maar vergis je niet: hoewel hij al wat ouder wordt (Ronaldo is 33, nvdr.), is hij dat geld waard.” Dat vindt ook Van Den Spiegel: “Sociale media blijven nog steeds aan popularite­it winnen, hé.” Sport boven social Toch stellen zowel beide heren zich wel vragen over de exacte waarde van een post op sociale media. “Niet elke tweet of elke post van Ronaldo op sociale media is even waardevol”, vindt Van Den Spiegel. “Bij dat bedrag van 1,3 miljoen euro kan je dus ook vraagteken­s plaatsen. Je kan eigenlijk moeilijk stellen dat een doelpunt van hem minder waard is dan een tweet. Want zonder zijn uitzonderl­ijke sportieve prestaties, zouden zijn tweets zelfs helemaal niets waard zijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium