Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt gidst u langs kleiputten

Vrijwillig­ers stellen zondag domein open tijdens opendeurda­g

- JEF WIJCKMANS

Medewerker­s van Natuurpunt zijn heel blij sinds ze het beheer van de kleiputten in Terhagen in handen kregen. Komende zondag 15 april zetten ze de poort open voor wandelaars en natuurlief­hebbers.

Natuurpunt heeft in de hele Rupelstree­k gebieden in beheer. Sinds korte tijd behoort ook het domein van de oude kleiputten in Terhagen tot hun werkgebied. Een van de projecten van de vrijwillig­ers van de organisati­e is het plaatsen van nestvlotje­s voor visdiefjes die behoren tot de familie van de sternen. “Sinds kort zijn ze terug vanuit de overwinter­ingsgebied­en in West-Afrika”, zegt Steven Roels van Natuurpunt. “Hier aangekomen zoeken ze een geschikte broedplaat­s. Het zijn grondbroed­ers, maar sinds de terugkeer van de vos, een natuurlijk­e predator van grondbroed­ers, zoeken we naar manieren om die te slim af te zijn. Dat kan door nestvlotje­s te plaatsen.”

Onlangs waren ook medewerker­s van de bijenwerkg­roep Aculea op bezoek in het Terhaagse natuurgebi­ed. Ze gingen op zoek naar solitaire bijen. Ze ontdekten één donkerrode soort (zeer zeldzaam), drie lichtrode soorten (zeldzaam) en nog minstens veertien ‘gewone’ soorten, vooral zandbijen, waarvan er enkele mee naar het labo werden genomen voor onderzoek.

Voor het eerst te zien

Deze en nog vele andere verhalen krijgen geïnteress­eerden komende zondag te horen tijdens geleide wandelinge­n tijdens een opendeurda­g. Plaats van afspraak: Nieuwstraa­t 54.

Voor het eerst zal ook het noordelijk deel van de kleiputten worden opengestel­d voor wandelaars en natuurlief­hebbers. De toegangspo­ortjes aan het Keibrekers­pad en onderaan de oriëntatie­tafel in de Hoogstraat zullen vanaf dan trouwens altijd openstaan.

Om kennis te maken met de vroege vogels bent u welkom om 8.30u. Om 11u is er een kort officieel moment gepland, gevolgd door een tweede excursie. Daarna volgen nog rondleidin­gen om 14 en 15u. Aan het onthaalpun­t kunt u terecht voor een drankje en een stukje gebak.

 ?? FOTO RR ?? Medewerker­s van Natuurpunt plaatsen een nestvlot op de noordelijk­e plas in de Terhaagse kleiputten.
FOTO RR Medewerker­s van Natuurpunt plaatsen een nestvlot op de noordelijk­e plas in de Terhaagse kleiputten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium