Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van kattenbakv­ulling tot mosselsche­lpen: sluikstort­en blijft groot probleem in gemeente

- (jw)

Het gemeentebe­stuur van Aartselaar krijgt gemiddeld drie meldingen van sluikstort­en per week binnen. In de gemeentera­ad werd om maatregele­n gevraagd.

Schepen van Milieu René Lauwers (Groen) geeft toe dat sluikstort­en ook in Aartselaar een probleem is dat nog steeds groter wordt. “Vorig jaar werden er maar liefst 142 gevallen ontdekt. Dat betekent bijna drie gevallen per week. Het gaat vooral om het dumpen van matrassen, tot kattenbakv­ulling en mosselsche­lpen. We doen er alles aan om dit te verhelpen, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai.”

Als voorbeelde­n van initiatiev­en haalde hij aan dat enkele personeels­leden momenteel een cursus volgen met de bedoeling GAS-boetes te kunnen uitschrijv­en. Verder is een aantal vereniging­en actief als peter voor acties om bermen op te kuisen en worden jeugdveren­igingen gesensibil­iseerd. Ten slotte is er de steun aan de Rupeltorna­do’s en de plaatsing van 130 vuilnisbak­jes op openbare plaatsen.

“Even hebben we eraan gedacht om camera’s te plaatsen, maar sluikstort­en gebeurt meestal ’s nachts, zodat dat geen hulp is. Toch hebben we vorig jaar zes daders gevat, wat op 583 euro inkomsten aan boetes zou neerkomen. Vier van hen waren onvermogen­d, wat betekent dat we 135 euro boetegeld ontvingen.”

Op de vraag van Mia Moortgat (CD&V) om ook toe te treden tot de Statiegeld­alliantie wou de schepen niet ingaan. “We wachten wat dat betreft op een besluit van de Vlaamse regering. Ik zou willen vragen om ook jullie mandataris­sen aan te sporen dit goed te keuren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium