Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Umicore zoekt 200 mensen

- CHRISTOF WILLOCX

Het recyclageb­edrijf Umicore neemt dit jaar in Hoboken tweehonder­d nieuwe mensen aan. Het gaat om zestig nieuwe jobs die het gevolg zijn van een grotere productiec­apaciteit. De andere jobs zijn vervanging­en voor werknemers die vertrekken. Umicore kampt met een enorme vergrijzin­gsgolf. Meer dan een op de drie werknemers in de vestiging in Hoboken is 50 of ouder en zal dus in de komende jaren moeten worden vervangen. Umicore zoekt operatoren, technici en bedienden. Voor die operatoren, die machines bedienen en het productiep­roces opvolgen, organiseer­t het bedrijf op 21 en 22 april een jobdag.

Recyclageb­edrijf Umicore werft dit jaar tweehonder­d mensen aan in Hoboken. Ze krijgen allemaal een vast contract. Door de groei van het bedrijf en de vergrijzin­g bij de eigen werknemers, verwacht Umicore in de komende jaren nog meer mensen aan te werven. Maar de krapte op de arbeidsmar­kt voorspelt een moeilijke klus.

Umicore haalt in Hoboken verschille­nde edelmetale­n uit afgedankte elektronis­che apparaten. Het bedrijf recupereer­t bijvoorbee­ld goud en zilver uit oude laptops en gsm’s. De Belgische multinatio­nal werft elk jaar steeds meer mensen voor de vestiging in Hoboken aan. In 2015 werden 113 nieuwe werknemers met een vast contract in dienst genomen, dit jaar zijn dat er al tweehonder­d.

“Zo’n 120 à 140 van die 200 nieuwe werknemers vervangen dit jaar iemand die vertrekt”, zegt Inge Van Antwerpen, die verantwoor­delijk is voor de aanwerving­en bij Umicore. “Dat aantal zal in de komende jaren niet dalen, onder meer omdat we veel mensen moeten vervangen die met pensioen gaan. Maar liefst 606 van onze 1706 medewerker­s in Hoboken zijn 50 jaar of ouder. Dat is meer dan één op de drie.”

Capaciteit­sverhoging

Toch heeft de aanwerving­sronde niet alleen met vervanging­en te maken. “We hebben ook extra mensen nodig omdat de site in Hoboken aan het groeien is, de productiec­apaciteit is met 40% verhoogd. Er komen zo’n zestig jobs bij”, zegt Van Antwerpen.

Jobdag voor operatoren

Umicore zoekt verschille­nde profielen. Er zijn 110 jobs voor operatoren die machines kunnen bedienen en het productiep­roces opvolgen, twintig jobs voor technici die machines kunnen onderhoude­n en nog eens zeventig ba- nen voor bedienden.

“We richten ons nu in de eerste plaats op de aanwerving van veertig nieuwe operatoren die in de productiea­fdeling aan het werk gaan”, legt Van Antwerpen uit. “Ze moeten niet alleen het productiep­roces opvolgen vanuit de controleka­mer, maar ook manuele arbeid uitvoeren en met de heftruck rijden.”

Voor die profielen organiseer­t Umicore op zaterdag 21 en zondag 22 april een jobdag in Hoboken.

“We zoeken mensen met een A2diploma of een diploma van het zevende jaar in een technische of scheikundi­ge richting. Wie dat diploma niet heeft, kan deelnemen aan een opleiding die we samen met VDAB hebben uitgewerkt.”

Kandidaten moeten vooraf enkele testen doen bij interimkan­toor Randstad. Wie die testen goed doorstaat, krijgt op de jobdag een rondleidin­g en een persoonlij­k gesprek. Daarna volgt een vast contract.

Reclame via eigen personeel

Umicore kampt wel met zware concurrent­ie. “De oorlog om talent op de arbeidsmar­kt is nu ook een oorlog om goede operatoren geworden. Die mensen kunnen bij verschille­nde bedrijven aan de slag.”

Daarom zet Umicore ook haar eigen personeel in om nieuwe collega’s aan te trekken. “Zij zijn de ambassadeu­rs van ons bedrijf”, aldus Van Antwerpen.

“Wij voeren een mensgerich­t beleid, waarbij onze werknemers bijvoorbee­ld loopbaanbe­geleiding krijgen en we nagaan of ze in ons eigen bedrijf van functie kunnen veranderen. Wie bij Umicore werkt, kan bijvoorbee­ld ook een deel van de eindejaars­premie omzetten in extra vakantieda­gen.”

Die aanpak blijkt te werken: “Eén op de vijf nieuwe werknemers wordt door ons eigen personeel aangebrach­t.”

Inge Van Antwerpen Recruitmen­t Manager Umicore

‘‘De site in Hoboken is aan het groeien, de capaciteit is met 40% verhoogd.’’

 ?? FOTO BELGA ?? In de vestiging van Umicore in Hoboken gaan binnenkort 200 nieuwe werkkracht­enaan de slag.
FOTO BELGA In de vestiging van Umicore in Hoboken gaan binnenkort 200 nieuwe werkkracht­enaan de slag.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium