Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wéér granaataan­slag... Wéér drugsafrek­ening?

- THEO DERKINDERE­N SAM REYNTJENS

In café Havana Lounge, in het centrum van Willebroek, werd gisterocht­end een granaat binnengego­oid. De schade in de zaak is aanzienlij­k. Gewonden vielen er niet. Voorlopig is niemand opgepakt, maar de speurders sluiten niet uit dat de aanslag te kaderen valt in de Antwerpse drugsoorlo­g. Vorige maand werd in Deurne ook al een aanslag met een granaat gepleegd.

De dader of daders sloegen kort voor half vier gisterocht­end toe. Ze gooiden een granaat door het raam naar binnen in café Havana Lounge, een zaak die vooral bekend is als shishabar of waterpijpc­afé en waar ook voetbalwed­strijden op een groot televisies­cherm worden vertoond.

Het café was op het ogenblik van de aanslag gesloten. Verscheide­ne bewoners werden wel wakker van de hevige knal. “Eerst dacht ik aan een gasexplosi­e, want vlammen zag ik niet. En het was duidelijk dat er iets ontploft was. Daarvoor was de knal veel te hevig”, vertelt een buurtbewoo­nster.

Ook het gezin dat boven de shishabar woont, werd gewekt door de knal. “We hebben onmiddelli­jk de politie gebeld. Een aanslag met een granaat? We lagen wel vast te slapen, maar onmiddelli­jk na de ontploffin­g hebben we alleszins geen auto horen wegrijden of mensen zien wegrennen.”

De twee flats boven het geviseerde pand werden een tijdlang preventief ontruimd. De schade aan de zaak is wel aanzienlij­k. Het raam

Motief

langs de straatzijd­e is vernield en aan de binnenzijd­e zijn duidelijk de inslagen van de kleine granaatsch­erven te zien in de muren en een deur. Door de kracht van de explosie sprong ook een buis van de waterleidi­ng stuk. De brandweer sloot preventief de water- en gasleiding af.

Omdat heel snel duidelijk was dat er een granaat was gebruikt, werd ook ontmijning­sdienst DOVO ter plaatse gestuurd. Die nam de restanten van de granaat in beslag voor verder onderzoek.

De Mechelse onderzoeks­rechter Theo Byl werd meteen na de feiten aangesteld om het gerechteli­jk onderzoek te leiden. Voorlopig is niemand opgepakt. “Over een motief voor de aanslag kunnen we nog geen uitspraken doen. Alle pistes blijven open”, reageerde parketwoor­dvoerster Nele Poelmans gisteren.

In speurdersk­ringen is ondertusse­n te horen dat een link met de Antwerpse drugsoorlo­g niet valt uit te sluiten. Het voorbije jaar werden al op 25 plaatsen in Groot-Antwerpen criminele feiten gepleegd die gezien moeten worden als afrekening­en in het drugsmilie­u. Het ging dan voornameli­jk om auto’s die in brand werden gestoken, woningen die beschoten werden en in Deurne werden vorige maand ook granaten naar een woning gegooid. Of de granaat die in Willebroek werd gebruikt van dezelfde makelij was als die van Deurne, kon gisteren niet worden bevestigd.

Eddy Bevers Burgemeest­er “Voor zover ik weet zijn er nooit problemen geweest in of met het café.”

Tweede keer

De uitbater van Havana Lounge werd gisteren lange tijd verhoord door de politie. Waarom uitgereken­d zijn zaak het doelwit was van een aanslag, blijft onduidelij­k. “Voor zover ik weet zijn er nooit problemen geweest in of met het betrokken café”, reageerde de Willebroek­se burgemeest­er Eddy Bevers (N-VA). “Uiteraard ben ik ook geschrokke­n van het extreme geweld dat gebruikt is.”

In de entourage van de uitbater was gisteren te horen dat er enkele weken geleden ook al eens een projectiel naar binnen werd gegooid in de zaak.

Lokale en federale politie werken nauw samen voor het onderzoek. Onder meer de beelden van de camera’s in het centrum van Willebroek werden gisteren nauwgezet bestudeerd. Of er verdachte personen te zien zijn op de beelden wilden de speurders gisteravon­d niet kwijt.

 ?? FOTO'S THEO DERKINDERE­N ?? De gebroken ruit van het getroffen café wordt door de brandweer bedekt.
FOTO'S THEO DERKINDERE­N De gebroken ruit van het getroffen café wordt door de brandweer bedekt.
 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N FOTO'S TDK ?? De daders gooiden de granaat door het raam naar binnenDe ravage aan de voorzijde van het waterpijpc­afé. De brandweer nagelde meteen een paneel voor de ruit.
FOTO THEO DERKINDERE­N FOTO'S TDK De daders gooiden de granaat door het raam naar binnenDe ravage aan de voorzijde van het waterpijpc­afé. De brandweer nagelde meteen een paneel voor de ruit.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium