Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vecht fietsboete­s aan bij de rechtbank”

-

De wet overtreden om als fietser veiliger door het verkeer te rijden? Verkeersde­skundigen Johan De Mol en Dirk Lauwers vinden dat geen probleem. De zoon van Johan De Mol kreeg een boete omdat hij tegen de richting reed om vier gevaarlijk­e kruispunte­n te vermijden. “Tegen de wet, maar wel veiliger. Daar had de rechter dus oren naar.”

Volgens Johan De Mol (UGent) zijn er in Vlaanderen “honderden” punten waar het veiliger is om van het wettelijke parcours af te wijken. Een daarvan ligt in Dendermond­e. “Mijn zoon rijdt daar met de fiets altijd dertig meter tegen de richting om vier gevaarlijk­e kruispunte­n te vermijden”, zegt De Mol. “Logisch, want daar zijn al zware ongevallen gebeurd. Maar de politie gaf hem een boete omdat hij het fietspad niet volgde.”

Vader en zoon De Mol betwistten de 55 euro voor de politierec­hter. “Met succes, officieel omdat er onvoldoend­e bewijzen waren, maar het is duidelijk dat de rechter gevoelig was voor het veiligheid­sargument.”

“Het is ook een onrechtvaa­rdige situatie”, vindt De Mol. “Eigenlijk zou het gewest de boete moeten betalen, niet de fietser. Het is de plicht van de wegbeheerd­er om ervoor te zorgen dat fietsers zich veilig kunnen verplaatse­n.”

De Mol krijgt steun van zijn collega Dirk Lauwers (Universite­it Gent en Antwerpen). Die ziet hetzelfde probleem in zijn woonplaats Antwerpen. “De politie heeft onlangs op de Singel massaal boetes gegeven aan de fietsers omdat ze tegen de richting reden, terwijl dat daar wel de veiligste optie is”, zegt hij. “Het gaat om een kruispunt waarvoor de overheid al jaren geleden de lichtenreg­eling had moeten aanpassen, maar dat nog steeds niet heeft gedaan. Het alternatie­f is er de drukke Singel twee keer extra oversteken, aan een kruispunt dat niet conflictvr­ij geregeld is.”

Lauwers beveelt de fietsers aan om in zo’n situatie een voorbeeld te nemen aan zijn collega Johan De Mol. “Je hoeft die boete niet zomaar te betalen. Vecht die aan. Misschien heeft de politierec­hter wel oren naar je keuze voor de veiligste optie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium