Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbond wil staken, terwijl Lidl duizend mensen aanwerft

Klachten over te hoge werkdruk, maar keten opent volop winkels

- CHRISTOF WILLOCX

De christelij­ke vakbond LBC-NVK dreigt ermee om eind deze maand te staken in alle Belgische winkels van supermarkt­keten Lidl. Tegelijk wil de keten meer dan duizend mensen aanwerven, en organiseer­t die eind april in Geel een jobdag.

Wat is er aan de hand bij Lidl? De supermarkt­keten opent volop nieuwe winkels in België en wil tegen 2020 meer dan duizend nieuwe mensen aanwerven.

En dan is er plots de christelij­ke vakbond LBC-NVK, die ermee dreigt om de boel lam te leggen. “Die extra aanwerving­en zijn bedoeld voor de nieuwe winkels die Lidl wil openen. Maar in de bestaande winkels is de werkdruk veel te hoog”, zegt Johan Lippens, vakbondsse­cretaris bij LBC-NVK. “Wij hebben vorig jaar met de directie van Lidl overleg gepleegd om daar iets aan te doen. Er zijn daar afspraken gemaakt, maar na twee dagen werden die al niet meer nageleefd. Daarom hebben we een stakingsaa­nzegging ingediend.”

Dreigende staking

“We geven Lidl tot 30 april de tijd om structurel­e maatregele­n te nemen. Als die er tegen eind deze maand niet zijn, volgen er acties in alle winkels van België. Een staking behoort dan zeker tot de mogelijkhe­den”, zegt Lippens.

Wat loopt er dan precies fout bij Lidl? “De personeels­leden worden uitgeperst als citroenen”, zegt Johan Lippens. “Ze moeten ongewoon veel regels naleven. Een werknemer moet bijvoorbee­ld drie keer per dag controlere­n of er nog genoeg in voorraad is van een bepaald product. Dat moet worden doorgegeve­n aan het distributi­ecentrum. Maar drie keer controlere­n is nutteloos, want er wordt maar één keer per geleverd.”

“Ook de extra werklast is een probleem. Lidl is uitgegroei­d van een pure discountke­ten naar een winkel die zich richt op het middensegm­ent. Er moeten nu veel meer verse producten worden aangevuld, en als er twee klanten wachten aan een kassa, moet er een nieuwe kassa worden geopend. Vroeger moest dat alleen als er drie klanten aan een kassa aan het aanschuive­n waren. Doordat het personeel nu meer aan de kassa moet zitten, is er minder tijd voor andere taken. Het is soms zo druk dat personeels­leden wenend naar huis gaan. En sommige leidinggev­enden dreigen er dan mee om hen te ontslaan.”

Steun voor actie in Antwerpen

“Deze situatie kan niet langer”, zegt Lippens. “Het gaat over problemen die zich in heel België voordoen. Ook verschille­nde mensen die in de Antwerpse vestiginge­n van Lidl werken, hebben ons al laten weten dat ze blij zijn dat we op tafel kloppen.”

Beloofde aanwerving­en

Lidl wil een staking absoluut vermijden en neemt maatregele­n. “Wij hebben onze ondernemin­gsraad vervroegd naar eind deze maand, zodat we met alle vakbonden over dit probleem kunnen spreken”, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoers­ter van Lidl.

De keten wil ook extra volk aanwerven voor de bestaande winkels. “Op donderdag 26 april van 9 tot 13u organisere­n we een jobdag

“Personeels­leden worden uitgeperst als citroenen. Het is soms zo druk dat ze wenend naar huis gaan.”

Johan Lippens

Vakbondsse­cretaris LBC-NVK in de Lidl-winkel in Geel”, zegt Colbrandt. “We willen daar een tiental mensen aanwerven die in onze bestaande winkels in de Kempen zullen werken, zodat we zieken beter kunnen vervangen. Het gaat om filiaalman­agers, assisten en winkelpers­oneel.”

“Er worden ook vliegende teams ingezet die kunnen bijspringe­n in winkels waar door ziekte weinig personeel aanwezig is. Maar van een algemene onderbezet­ting van het personeel is geen sprake. In de meeste van onze filialen zijn er voldoende werknemers.”

Betere balans werk-privé

Lidl wil ook maatregele­n nemen om de balans tussen werk en privéleven te verbeteren. “In onze winkel in Oostakker mag het personeel bijvoorbee­ld zelf zijn uurrooster bepalen. We overwegen om dat systeem uit te breiden naar andere vestiginge­n”, zegt Colbrandt.

Lidl wil imagoschad­e voorkomen. “Een keten die veel mensen wil aanwerven, wil het nieuws over een stakingsaa­nzegging vermijden”, zegt Gino Van Osssel, retailexpe­rt bij Vlerick Business School. “Sommige sollicitan­ten zullen nu misschien twijfelen om bij Lidl te solliciter­en.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium