Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedaan met werken zoals 2.000 jaar geleden

Antwerps erestadsse­cretaris Roel Verhaert pleit voor blockchain-revolutie in België

- www.uitgeverij.vandenbroe­le.be

Veel taken die ambtenaren nu uitvoeren, zijn compleet achterhaal­d. Sterker nog: volgens Antwerps erestadsse­cretaris Roel Verhaert werkt de overheid nog steeds zoals tweeduizen­d jaar geleden. “De internette­chnologie blockchain zal voor een revolutie zorgen, alleen spijtig dat we in België zo achterblij­ven.”

Roel Verhaert breekt samen met zijn Nederlands­e coauteur Marloes Pomp in het boek Blockchain in de praktijk een lans voor deze internette­chnologie. Hij somt vijftig toepassing­en op die nu al onderzocht zijn op haalbaarhe­id en waarvan sommige al in werking zijn.

Verhaert was dertien jaar stadssecre­taris, maar begon zijn loopbaan bij de loon- en weddendien­st van de stad, waar hij op de mainframe leerde programmer­en. Dat was nog de periode van de ponskaarte­n. Verhaert vindt medestande­rs in Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), minister Alexander De Croo (Open Vld) en sterke man van het Antwerpse Havenbedri­jf, Jacques Vandermeir­en.

Veilig en transparan­t

Allemaal goed en wel, maar wat is blockchain nu eigenlijk? “Het is een grote database die niet op één, maar vaak op honderddui­zenden computers staat”, zegt Verhaert. “Om de inhoud te kennen, heb je al die computers nodig. Het is dus veiliger dan één computer. Het systeem heeft als belangrijk­ste veiligheid­stroef dat de info die wordt ingegeven nooit meer kan worden verwijderd. Elke wijziging wordt transparan­t doorgevoer­d door de leden van een specifiek blockchain­netwerk. De technologi­e is dus fraudevrij, wat tegemoetko­mt aan de vraag om meer veiligheid op het internet te creëren.”

Wie tot het blockchain­netwerk behoort, kan rechtstree­ks met elkaar transactie­s doen, zonder gebruik te maken van een derde partij. “De bitcoin is maar een van de voorbeelde­n. Het gevolg van deze technologi­e is wel dat een aantal administra­tieve jobs overbodig worden. Zo zal blockchain een grondige verschuivi­ng teweegbren­gen bij banken, verzekerin­gen, notarissen, vastgoed, ziekenfond­sen, de overheid en in alle logistieke ketens. Waarom heb je nog een notaris nodig om de aankoop van een woning vast te leggen? Of heb je nog ambtenaren nodig voor de aangifte van de geboorte van je kind? Via blockchain wordt alles bijgehoude­n.”

Levensloop van een kind

Om de impact van blockchain duidelijk te maken op ons leven, is de levensloop van een kind een goed voorbeeld. Als een kind wordt geboren, dan moeten de ouders dat aangeven bij de burgerlijk­e stand. In een omgeving van blockchain zou de arts de aangifte doen van het kind, al dan niet met een video-opname. De inentingen van het kind kunnen er vervolgens aan worden gekoppeld. Dat maakt meteen een einde aan de zoektocht naar het inentingsb­oekje. Ziekenhuiz­en zouden toegang kunnen krijgen tot het medisch dossier op blockchain. Handig als het kind een ongeval heeft.

“In blockchain kun je een toepassing invoeren zodat ouders automatisc­h een melding krijgen van de scholen waar hun kind kan worden ingeschrev­en”, zegt Verhaert. “De technologi­e kan dus anticipere­n op elke levensfase van het kind. Mensen hebben zelfs geen identiteit­skaart meer nodig omdat ze in blockchain zitten.”

Controle op subsidies

Blockchain is niet alleen een veilige omgeving, ze is volgens Verhaert ook transparan­t en rechtvaard­ig. Daarvoor schetst hij een nogal cynisch beeld over hoe het verstrekke­n van subsidies momenteel verloopt.

“De overheden geven subsidies aan organisati­es en vereniging­en”, zegt Verhaert. “Wie subsidies krijgt, moet aantonen dat die werden gebruikt voor de vooropgest­elde doelen. Alleen gebeurt daar bij ons zelden controle op. Bovendien weten de overheden zelden van elkaar wie nog subsidies geeft aan deze sportclub of die organisati­e. Je kan blockchain transparan­t maken door vereniging­en toegang te geven tot al die subsidiedo­ssiers. Overheden kunnen zien wie ook nog een tegemoetko­ming geeft. Er zijn meer ogen die controlere­n of vereniging­en daadwerkel­ijk het geld hebben gebruikt voor bijvoorbee­ld de bouw van een nieuw clublokaal.”

Vaarwel ambtenaar?

Het lijkt wel of Verhaert de ambtenarij wil vervangen door blockchain, maar dat ontkent hij. Volgens hem zorgt de technologi­e niet alleen voor een efficiënte­re overheid, maar ook voor ambtenaren die op straat komen om de nieuwe uitdaginge­n in de samenlevin­g aan te pakken.

“Blockchain neemt de registrere­nde en controlere­nde taken over. Het gevolg is dat je de ambtenaren de straat kunt opsturen om de nieuwe uitdaginge­n in onze samenlevin­g aan te pakken. Veertig jaar geleden had je geen milieu-, mobiliteit­s- of sociale dienst. Ondertusse­n wordt politiek gepleit voor echtscheid­ingsambten­aren die moeten bemiddelen bij koppels die uit elkaar gaan. Je krijgt nieuwe vormen van samenleven, zeker in een stad. Steeds meer mensen zijn bereid om zaken te delen met el-

kaar, zoals wagens of maaimachin­es. Je gaat dus iemand van de overheid nodig hebben om dat te stroomlijn­en. Ook op het internet is er nood aan ambtenaren die met nieuwe technologi­eën bezig zijn. De Facebookpr­oblemen van de afgelopen week zijn daar het sprekende voorbeeld van. De veiligheid van het internet gaat om de veiligheid van onze slagader.”

Antwerpse technologi­e

Het frustreert Verhaert dat België op veel vlakken achteraan loopt in vergelijki­ng met landen als Nederland of Duitsland. Volgens hem heeft dat vooral te maken met de complexite­it van ons land. “Voor heel wat zaken heb je verschille­nde overheden nodig. Het is moeilijk om die op een lijn te krijgen. Daarnaast heb je een leger van ambtenaren. Het is soms onduidelij­k wie nu met wat bezig is.”

“Ik ben wel blij dat we in Antwerpen sinds veertig jaar de kaart van de technologi­e hebben getrokken. We hadden de eerste mainframe en de eerste stedelijke overheidsw­ebsite van dit land. We waren ook de eerste overheid die in 2016 blockchain ontdekte en wonnen daar de Slim-in-de-stad-prijs mee. De stad zet zich in om als een slimme stad de toekomst in te gaan. Dat is ook de enige keuze die we hebben om de buitenland­se concurrent­ie aan te gaan en zo de toekomst voor onze burgers niet te missen. Maar de rest van het land moet wel meedoen.”

SACHA VAN WIELE

Blockchain in de praktijk: meer dan vijftig use cases in Nederland en België

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium