Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Enkele uurtjes een autovrije straat, is dat nu zoveel gevraagd?”

Winkeliers woest op stadsbestu­ur omdat feest Boulevard National in het water dreigt te vallen

- SACHA VAN WIELE

Boulevard National moest een groot feest worden voor de handelaars en bewoners in de Nationales­traat en de wijk Sint-Andries. Alleen dreigt het feest in het water te vallen, want het stadsbestu­ur wil de winkelstra­at niet autovrij maken. Winkeliers en bewoners zijn kwaad.

Straatfest­ival Boulevard National, op zaterdag 2 juli, moest een groot wijkfeest worden in de wijk Sint-Andries. Moest, want het hoofdluik, in de Nationales­traat, gaat niet door. Om het opzet te doen slagen, moest die straat voor enkele uurtjes autovrij zijn. Zo kunnen de winkels er met kraampjes op straat staan of zelfs een catwalk zetten voor een modeshow. Het is nu eenmaal het modehart van Antwerpen. Alleen botste het initiatief op een afwijzing van het stadsbestu­ur. De auto’s en de trams moeten door de winkelstra­at kunnen.

“Onbegrijpe­lijk”, zegt Gerda De Schrijver, zaakvoerst­er van Electro Zuid in de Nationales­traat. “Ik krijg steeds meer het gevoel dat we als winkelstra­at niet ernstig worden genomen.”

Dina Maes van kledingzaa­k Bitte Kai Rand zit met hetzelfde gevoel. “In andere straten kan het wel, maar niet bij ons”, zegt Maes. “Bij de heropening van de Nationales­traat enkele jaren terug was de winkelstra­at wel autovrij en het was een succes. Het kan dus, als ze maar willen. De stad communicee­rt graag dat Antwerpen een modestad is, maar als we onze straat willen promoten met bijvoorbee­ld een braderie, dan botsen we tegen een muur.”

Shoppingst­ad

Karlien Van Der Elst, zaakvoerst­er van accessoire­winkel Access, is het felst in haar reactie. “Het is degoutant en frustreren­d. Als het over Antwerpen als shoppingst­ad gaat of de koopzondag­en, dan ligt de nadruk steeds op de Meir. Kom eens op zo’n zondag naar de Nationales­traat. Je kan hier een moord plegen zonder dat iemand het ziet. Met Boulevard National willen we daar iets aan doen, maar dat wordt dan tegengewer­kt door de stad. Het stadsbestu­ur staat niet met de voeten in de realiteit. Schepen Koen Ken- nis (N-VA) moet eens naar hier komen, dan weet hij hoe het er echt aan toegaat. Deze straat heeft ongeloofli­jk veel capaciteit­en, maar elk initiatief dat we nemen, botst op een njet, njet en njet. Eén dag in het jaar voor enkele uurtjes een autovrije straat, is dat nu zoveel gevraagd?”

Karlien Van Der Elst Zaakvoerst­er Access ‘‘Deze straat heeft ongeloofli­jk veel capaciteit­en, maar elk initiatief botst op een njet, njet en njet.”

Stapvoets

Het zijn niet alleen de winkeliers die teleurgest­eld zijn. Ook de bewoners vinden dit een gemiste kans. Paul Struyf is ondervoorz­itter van de Stuurgroep Sint-Andries en N-VA-districtsr­aadslid. “Het is spijtig dat de wijk tijdens Boulevard National in twee wordt gesneden omdat de wagens nog steeds door de Nationales­traat mogen rijden”, zegt Struyf. “Als voorzitter van de bijzondere raadscommi­ssie Middenstan­d weet ik dat de winkeliers het moeilijk hebben. Zij verdienen zo’n groot feest. Bovendien kan de tram nog steeds stapvoets door de straat. Dat was de vorige keer met het heropening­sfeest van de Nationales­traat ook. Bovendien is er voor de tram een keerlus aan de Marnixplaa­ts en de Groenplaat­s. Zelfs als deze tramlijn wordt onderbroke­n, is de hinder beperkt.”

Nico Volckeryck, voorzitter van de winkeliers­vereniging Quartier National en van Unizo Antwerpen Stad, heeft begrip voor de onvrede. “We hebben er echt alles aan gedaan om de straat autovrij te krijgen”, zegt Volckeryck. “Het stadsbestu­ur moet wel eens beslissen wat het nu juist wil. Er wordt volop ingezet om de beleving van het winkelen in Antwerpen te promoten. Met Boulevard National willen we dit doen en dan nog botsen we op een njet. Wat willen ze nu eigenlijk van ons?”

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? In de Nationales­traat blijven wagens rijden tijdens Boulevard National.
FOTO'S WALTER SAENEN In de Nationales­traat blijven wagens rijden tijdens Boulevard National.
 ??  ?? Dina Maes en Karlien Van Der Elst.
Dina Maes en Karlien Van Der Elst.
 ??  ?? Gerda De Schrijver
Gerda De Schrijver

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium