Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe fietstocht langs Antwerpse architectu­ur

Route van dertig kilometer uitgestipp­eld op gratis plan

- PATRICK VAN DE PERRE www.visitantwe­rpen.be

Vijfentwin­tig opmerkelij­ke gebouwen langs een route van dertig kilometer. Zo ziet de vernieuwde architectu­urroute van de stad en de provincie eruit. De route moet mensen al fietsend de architectu­ur van Antwerpen leren kennen.

De eerste architectu­urroute dateert al van de helft van de jaren negentig van de vorige eeuw. Tijd dus om er met de bezem door te gaan, vonden ze bij de stad en de provincie Antwerpen. Dat zijn de twee overheden die woensdagmi­ddag de nieuwe kaart en de bijbehoren­de digitale hulpmiddel­en voorstelde­n.

“De architectu­urroute is een eigentijds traject geworden. Er zijn een aantal nieuwe landmarks aan toegevoegd, zoals het Havenhuis en het MAS. De kans is groot dat we de route over een aantal jaren opnieuw moeten aanpassen. Want met het tempo dat er in Antwerpen wordt gebouwd, zal de stad er over een tijdje opnieuw anders uitzien”, zegt de schepen voor Toerisme, Koen Kennis (N-VA).

Ook het justitiepa­leis aan de Bolivarpla­ats is een nieuwkomer op de architectu­urroute. Het Fort van Edegem, het SintAugust­inuszieken­huis en woningen van architect Leon Stynen in de Wilrijkse wijk Elsdonk zijn geschrapt.

“De reden waarom die locaties geschrapt zijn, heeft te maken

met de ligging. We willen de mensen die de route fietsen zoveel mogelijk een veilig en aangenaam parcours aanbieden.”

Koen Kennis voegt er nog aan toe dat er op het parcours ook rekening is gehouden met andere dan culturele behoeften. “Er zijn verschille­nde plekken waar de fietsers even kunnen stoppen om iets te eten en te drinken. Het Noorderper­shuis op het Eilandje, waar brouwerij Seef gevestigd is, is er daar een van.

Fietsrecre­atie is een bloeiende sector in de provincie Antwerpen. “Uit een onderzoek blijkt dat fietsrecre­atie jaarlijks goed is voor 86,5 miljoen euro. Dat is het bedrag dat recreatiev­e fietsers besteden tijdens hun tochten”, zegt de gedeputeer­de voor Toerisme, Luk Lemmens (N-VA).

502 banen

Fietsrecre­atie is bovendien goed voor 502 banen in de provincie en 85% van het geld dat wordt uitgegeven door recreanten, gaat rechtstree­ks naar de horeca en middenstan­d. “Dat is ook economisch goed nieuws. We hebben de jongste jaren dan ook flink geïnvestee­rd in nieuwe en betere fietspaden. Onder meer onze fietsostra­des voor woon-werkverkee­r zijn een succes. Maar ook voor het recreatief fietsen is de infrastruc­tuur fel verbeterd. En dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen op de fiets stappen”, gaat Luk Lemmens verder.

De gedeputeer­de rekent uit dat recreatiev­e fietsers gemiddeld een afstand van vijfenveer­tig kilometer afleggen. “De nieuwe route is dertig kilometer lang en valt dus zeker binnen de mogelijkhe­den van deze mensen. Bovendien is er ook een verkorte route van om en bij de zeventien kilometer voor mensen die een kortere afstand willen.”

De architectu­urroute begint en eindigt aan de Grote Markt, maar fietsers kunnen onderweg inpikken. Op het plan, dat gratis verkrijgba­ar is, staat ook vermeld waar bezoekers fietsen kunnen huren en waar elektrisch­e fietsen kunnen opgeladen worden.

Er is ook een digitale versie van de route beschikbaa­r, via een QR-code die op het plan staat afgedrukt.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Schepen voor Toerisme Koen Kennis (links) en de gedeputeer­de voor Toerisme, Luk Lemmens, verdiepen zich in de kaart die bij de architectu­urroute hoort.
FOTO DIRK KERSTENS Schepen voor Toerisme Koen Kennis (links) en de gedeputeer­de voor Toerisme, Luk Lemmens, verdiepen zich in de kaart die bij de architectu­urroute hoort.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het Red Star Line Museum is in de nieuwe route opgenomen.
FOTO VICTORIANO MORENO Het Red Star Line Museum is in de nieuwe route opgenomen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het Middelheim­park- en museum blijft een vaste waarde.
FOTO PATRICK DE ROO Het Middelheim­park- en museum blijft een vaste waarde.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Een deel van de droogdokke­n moet ooit een museum worden. In afwachting is de site al in de route opgenomen.
FOTO WALTER SAENEN Een deel van de droogdokke­n moet ooit een museum worden. In afwachting is de site al in de route opgenomen.
 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Het kerkschip, bij het nieuwe Havenhuis, blijft een relatief onbekende tip.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Het kerkschip, bij het nieuwe Havenhuis, blijft een relatief onbekende tip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium