Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempisch Landschap knapt Jezus op

- (vw)

De vzw Kempisch Landschap krijgt een erfgoedpre­mie voor de restaurati­e van het beeld van Heilig Hart Jezus Christus in het domein Franciscan­essen in Gooreind.

Kempisch Landschap is eigenaar van het park- en natuurdome­in van het vroegere klooster van de zusters Franciscan­essen. In dit park zijn tal van sporen van een religieus verleden te vinden. Het was vanaf het begin van de aankoop duidelijk dat inspanning­en zouden worden geleverd om het religieus erfgoed te bewaren en waar het kan te herstellen. Het gebied is aangeduid als erfgoedlan­dschap.

Op het einde van de imposante hoofddreef van het domein, die

Allée du Sacré Coeur heet, staat het levensgrot­e beeld van Jezus. Het beeld werd in 1902 gemaakt. Uit een verslag van Monumenten­wacht bleek dat het beeld dringend aan restaurati­e toe is. Ook de marmeren plaquette van het beeld en de sokkel moeten hersteld worden. De restaurati­e gebeurt door het bedrijf Raymakers-Rossen. Het beeld zal worden gereinigd, de stabilitei­t wordt verzekerd en er wordt onderzocht of het in de oorspronke­lijke kleuren kan geschilder­d worden. De werken werden geraamd op 21.810 euro en zullen duren tot het einde van de zomer. De premie bedraagt 40% van de kosten.

Eerder werd ook de vijver al hersteld en werd de Franciscus­grot op het eilandje gerestaure­erd. De dreven kregen een snoeibeurt. Recent werd de brug over de vijver hersteld. Bezoekers die binnenkome­n via de Engelse Rijtweg kunnen via de brug over het water een paadje langs het weiland inslaan om het domein te bereiken. Aan het kerkhof van de Franciscan­essen staat een infokiosk. Sinds het park werd opengestel­d, vinden wandelaars en fietsers vlot de weg naar deze groene plek.

 ?? FOTO KEMPISCH LANDSCHAP ??
FOTO KEMPISCH LANDSCHAP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium