Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Omleidings­weg zorgt juist voor méér verkeersdr­ukte in de buurt”

Actiegroep vindt project volledig achterhaal­d

- JAN VORSSELMAN­S

De nog aan te leggen ringweg rond Zoersel blijft voor beroering zorgen. Het gemeentebe­stuur en inwoners die in de dorpskom wonen, zijn het steeds drukker wordende verkeer beu en willen dat er eindelijk, na 55 jaar, werk wordt gemaakt van een veilige omleidings­weg rond het dorp. Maar er zijn ook felle tegenstand­ers, die vinden dat het project achterhaal­d is en dat de omgeving, met de aanwezige fauna en flora, en de gezondheid van de burgers gevaar lopen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) reageert op hun aantijging­en.

De komst van de omleidings­weg rond Zoersel valt niet bij iedereen in goede aarde. Een groep betrokkene­n probeert de aanleg tegen te houden. “Zo’n ringweg is totaal nutteloos”, luidt het.

Een actiegroep onder leiding van Jeanine Joris, Karen Vermuyten en Marianne Van Gelder verzamelde meer dan 420 handtekeni­ngen van burgers die gekant zijn tegen de aanleg van een omleidings­weg. “Zo’n weg is nutteloos en tast de kwaliteit van de omgeving ernstig aan.”

Het trio windt er geen doekjes om. “De plannen voor het realiseren van een ring rond Zoersel bestaan al 55 jaar. Maar intussen is de realiteit grondig veranderd en heeft de tijd het project ingehaald. Een nieuwe weg trekt veel meer verkeer aan. Bovendien zal er met het doortrekke­n richting Malle en later nog verder richting Brecht een toekomstig­e snelwegver­binding ontstaan die de E34 in Zoersel verbindt met de E19 in Brecht. Meer verkeer houdt meer emissie van fijn stof in. Bovendien lost zo’n ring het verkeerspr­obleem in Zoersel niet op: al het verkeer richting Sint-Antonius, en voor een groot deel ook naar Westmalle, zal door de dorpskern blijven rijden. En wat als deze omleidings­weg met twee rijvakken, met een maximale snelheid van 70 kilometer per uur en zonder pechstroke­n, wordt afgesloten door een ongeval of werken?”

Jeanine Joris voegt eraan toe dat er uit milieuover­wegingen geen verlichtin­g komt op de omleidings­weg. “Wat zal het effect van de bewegende verlichtin­g van het verkeer als negatieve uitwerking hebben op de fauna en flora? Bovendien loopt de weg door een waterrijk overstromi­ngsgebied, dat in 2010 door een ministerie­el besluit als ankerplaat­s voor trekvogels werd vastgelegd. Er ontstaan in die zone in het voor- en najaar mistbanken, wat onveilig is voor het verkeer. De vraag is ook of de twee geplande tunnels onder de omleidings­weg – een voor fietsers onder de Salphenseb­aan en een voor alle verkeer onder de Herentalse­baan richting het containerp­ark – het water zullen aankunnen bij hevige regenbuien. De afwatering van de omleidings­weg, via een gracht, zal de kwaliteit van het grondwater en van de waterlopen in de omgeving aantasten. Deze en nog meer punten staan in een mini-milieueffe­ctenrappor­t dat ik zelf liet opmaken, want de Vlaamse overheid vond dat niet nodig.”

Wegen onderbroke­n

Marianne Van Gelder, die de omleidings­weg net naast haar eigendom zal zien verschijne­n, wijst erop dat het tracé onder een hoogspanni­ngsleiding loopt, vlak bij twee hogedrukga­sleidingen met een reserverin­gsstrook voor een derde leiding. “We leven op een bom. Ideaal voor criminalit­eit”, meent zij.

Voor het aanleggen van de ringweg zullen tien buurtwegen of trage wegen worden onderbroke­n, omgelegd of afgesloten. “Daardoor worden velen die nu voor korte verplaatsi­ngen met de fiets of te voet gaan, gedwongen om zich met de auto te verplaatse­n. Anders dreigt voor die mensen, vooral ouderen, sociale uitsluitin­g. Ook hulp- en onderhouds­diensten zullen moeilijker ter plaatse kunnen komen. En wat te denken van de tunnel die er komt voor gemengd verkeer van wandelaars, fietsers, ruiters, tractoren, personen- en vrachtwage­ns? Hoe kan dat veilig verlopen?” vragen de dames zich af.

Ze concludere­n dat het project niet alleen ruimtelijk en landschapp­elijk een miskleun is, maar dat ook de veiligheid op alle fronten in gevaar komt. Beter is volgens hen van elke dorpskom een 30 kilometerz­one te maken en scholen toegankeli­jk te maken via achteringa­ngen en trage wegen.

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Jeanine Joris (rechts), Karen Vermuyten (midden) en Marianne Van Gelder bij het protestbor­d dat ze vlak naast het tracé van de toekomstig­e ringweg plaatsten.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Jeanine Joris (rechts), Karen Vermuyten (midden) en Marianne Van Gelder bij het protestbor­d dat ze vlak naast het tracé van de toekomstig­e ringweg plaatsten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium