Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Werken met de jeugd loont op termijn”

Sam Buelens en Brasschaat Braves gaan met zeer jonge ploeg voluit voor de titel

- JAN BRYS

Dit weekend gaat de nieuwe baseballco­mpetitie van start. In de hoogste klasse treden er voortaan slechts zes ploegen meer aan. Door deze hervorming wil men het niveau van het baseball in ons land opkrikken. De Borgerhout Squirrels, de Brasschaat Braves en de Deurne Spartans starten als titelfavor­ieten.

Brasschaat Braves heeft met de 22-jarige Sam Buelens een zeer belangrijk­e pion binnengeha­ald. Buelens trok in 2015, als tweede Belg in navolging van Thomas De Wolf, de Atlantisch­e Oceaan over en tekende bij Toronto Blue Jay’s, zodat hij in 2015 en 2016 in de Dominicaan­se Republiek zijn sport kon beoefenen. In juni 2017 hield Buelens het daar voor bekeken en trok hij naar de Mannheim Tornados in Duitsland, waar Thomas De Wolf op dat ogenblik ook actief was.

“Intussen maakte ik deel uit van de Belgische U23 en van die groep zit het merendeel van de spelers nu bij Brasschaat Braves. Daarom heb ik voor de Braves gekozen”, zegt Buelens, die in 2013 al met de Braves Belgisch kampioen werd. In 2014 werd hij dan weer kampioen met de Borgerhout Squirrels.

Toch koos Buelens nu opnieuw seizoen voor de Braves, omdat de club volgens hem de voorbije jaren een goede visie heeft ontwik- keld. “De Braves doen het vooral met eigen jeugd en op termijn loont dat. Wij gaan dit seizoen resoluut voor de titel. We hebben een zeer jonge ploeg met een Amerikaans­e werper. We kennen elkaar al zeer lang, dat maakt dat de cohesie in de groep zeer groot is. Het zal natuurlijk niet gemakkelij­k worden. De Borgerhout Squirrels zijn in mijn ogen iets verzwakt, maar met Kenny Van den Brande hebben ze dan wel weer de beste Belgische werper. Hij kan het verschil maken.”

Vorig seizoen pakten de Squirrels uit Borgerhout de titel na finaleweds­trijden tegen de Braves. De Braves bestaan dit seizoen zestig jaar en willen dat uiteraard met een landstitel vieren. Het aantal clubs in de hoogste klasse is herleid tot zes. Daarvan zijn er vijf uit het Antwerpse. Bedoeling is met die hervorming het niveau op te krikken. De topclubs kunnen daar alvast mee leven. Voor de andere clubs is de nieuwe situatie minder voordelig.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Sam Buelens is de nieuwe topspeler van de Brasschaat Braves.
FOTO JAN BRYS Sam Buelens is de nieuwe topspeler van de Brasschaat Braves.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium