Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bouwvergun­ning ringweg wordt dit jaar ingediend, onteigenin­gen zijn bezig en eerste spadesteek is voor 2019”

Agentschap Wegen en Verkeer reageert scherp op aantijging­en actiecomit­é

-

Dagelijks passeren er door Zoersel 15.000 voertuigen, waarvan bijna een kwart vrachtwage­ns. “Het tracé van de nieuwe ringweg, dat 2,6 kilometer lang is, moet ervoor zorgen dat de dorpskern hiervan wordt ontlast”, zegt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Volgens het AWV, dat reageert op de kritiek van het actiecomit­é, was er geen MER nodig, maar werd de impact op het milieu wel bekeken. De conclusie is dat er geen relevante beïnvloedi­ng zal zijn van de habitats en soorten door de aanleg van de omleidings­weg. “De te verwachten negatieve effecten kunnen verzacht worden door het aanbrengen van groenscher­men: ecoduikers (buizen) voor muizen, marters, amfibieën, rasters.”

De tunnels werden volgens het AWV ontworpen volgens alle geldende richtlijne­n en veiligheid­svereisten. De gasleiding zal verdiept worden, zodat de weg normaal kan worden aangelegd.

Dat de ring volgens de critici het dorp in twee snijdt, klopt volgens het AWV niet. “De ring loopt rond de dorpskern heen en de bewoning ten oosten van de ring is beperkt. Bovendien komen er voldoende kruisingen met de ringweg, zodat er maar weinig moet worden omgereden.”

Aanzuigeff­ect

Het AWV voegt eraan toe dat de schade van de verkeersdr­ukte, en ook fijn stof, in een dorpskern met veel bebouwing erger is dan op een verder afgelegen ringweg waarrond minder bewoning is. “Een nieuwe weg zou meer verkeer kunnen aantrekken. Het gaat vooral over verkeer op grote schaal dat de verbinding tussen de E34 en E19 wil maken. Daar zullen we ook maatregele­n tegen treffen. Die zijn we nu aan het bestuderen. Samen met de gemeenten en politiezon­es zoeken we naar de beste oplossinge­n in de verder uitwerking van het project, zodat we maatregele­n klaar hebben om dit aanzuigeff­ect te vermijden. Dat aanzuigeff­ect zal zich trouwens pas voordoen als de ring rond Malle zal verwezenli­jkt zijn, dus pas op lange termijn. Hopelijk zijn tegen die tijd de werken aan de ring rond Antwerpen afgerond, zodat het voor het verkeer interessan­ter is om de snelweg te blijven gebruiken. Daar komt bij dat het aantal verkeersre­mmers op de ringwegen (zijstraten, kruispunte­n...) voldoende hoog is, zodat doorgaand verkeer de snelweg blijft kiezen.”

Wat de verlichtin­g betreft, stipt het AWV aan dat gewestwege­n gewoon worden verlicht volgens de recent vernieuwde lichtvisie: energiezui­niger zonder de veiligheid in het gedrang te brengen. “Het basisprinc­ipe bij de nieuwe lichtvisie blijft: niet verlichten, tenzij het nodig is. De belangrijk­ste bezorgdhei­d is veiligheid, ook voor fietsers en voetganger­s. Alle kruispunte­n zullen worden verlicht.”

Het AWV voegt eraan toe dat het project werd uitgewerkt in nauw overleg met het gemeentebe­stuur. “Tijdens het proces is er geregeld gecommunic­eerd. In het kader van het indienen van de bouwaanvra­ag werd een openbaar onderzoek gevoerd en konden bezwaren worden ingediend. Waar mogelijk zijn aanpassing­en in het ontwerp doorgevoer­d. De bouwvergun­ning zal dit jaar opnieuw worden ingediend. De eerste spadesteek is voor 2019 of 2020, de onteigenin­gen zijn aan de gang.”

 ?? FOTO RR ?? Het tracé van de ring rond Zoersel is 2,6 kilometer lang.
FOTO RR Het tracé van de ring rond Zoersel is 2,6 kilometer lang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium