Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 55 jaar nog steeds geen ringweg

-

Na 55 jaar wachten ligt er nog altijd geen omleidings­weg rond Zoersel. Nochtans besliste de gemeentera­ad in november 1963 al over het tracé van een ring rond het dorp, en nog is de lijdensweg niet achter de rug. Volgens de huidige stand van zaken wordt de eerste spadesteek verwacht in 2019 of 2020.

“Nochtans is een ring rond Zoersel broodnodig. Niet alleen omwille van de groei van de gemeente in al die jaren, ook door de aanleg van de E34 en de ontwikkeli­ng van de industriez­one Malle is het zwaar doorgaand verkeer in Zoersel sterk toegenomen. De recente kilometerh­effing voor vrachtwage­ns bracht nog eens extra vrachtverk­eer met zich mee. “Een omleidings­weg is dus noodzakeli­jk voor de leefbaarhe­id van het dorp, want er passeren ruim 15.000 voertuigen per dag”, zegt de huidige N-VA/ CD&V-bestuurspl­oeg. Voor de realisatie van het project staat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in. Voor Zoersel zelf is eerder een, weliswaar belangrijk­e, bijrol weggelegd.

De jongste jaren leek er schot in de zaak te komen, maar inmiddels dateert de eerste bouwaanvra­ag voor de omleidings­weg ook al van het najaar van 2012. Daarop volgden een openbaar onderzoek en een onteigenin­gsbesluit. In de zomer van 2013 besliste het Agentschap Wegen en Verkeer de bouwaanvra­ag in te trekken, omdat het plan enkele onvolkomen­heden bevatte. Daaraan werd intussen gesleuteld.

De onderhande­lingen voor de onteigenin­gen gingen recent van start. Maar ook daar is er nog veel werk aan de winkel, want er is een aantal aanvechtin­gen bij de Raad van State. Bovendien stuiten het verleggen en het afschaffen van buurtwegen op moeilijkhe­den.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De drukte in het centrum van Zoersel is soms bijna niet te harden: 15.000 voertuigen per dag.
FOTO MIA UYDENS De drukte in het centrum van Zoersel is soms bijna niet te harden: 15.000 voertuigen per dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium