Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kosten ring geraamd op 13,8 miljoen euro

-

De ring rond Zoersel loopt in een boog rond de dorpskern en heeft een lengte van in totaal 2,6 kilometer. Het tracé vertrekt aan de N14-Zandstraat, kruist de Herentalse­baan en de Salphenseb­aan en komt weer uit op de N14-Oostmalseb­aan.

De kostprijs van het hele ringwegpro­ject komt op 13,8 miljoen euro. Daarvan bedragen de ontwerpkos­ten zowat 300.000 euro. De onteigenin­gen, die zoveel mogelijk in der minne worden geregeld, zorgen voor een uitgave van 6 miljoen euro. Daarvan werd al 1 miljoen uitgegeven. De verdere procedure loopt nog. Dan schiet er nog 7,5 miljoen euro over voor de aanleg van de omleidings­weg.

Het aantal te onteigenen percelen bedraagt 80, waarvan 54 weiland of bos. Inmiddels werden 6 eigendomme­n verworven en zijn er bijkomend 3 akkoorden gesloten. De bedoeling is dat dit jaar een bouwvergun­ning wordt ingediend, zodat de werken in 2019 of in 2020 kunnen starten.

De ring rond Oostmalle-centrum moet daarna worden gerealisee­rd, met daarbij een doorsteek naar de Industriez­one Malle, eindigend op de Antwerpses­teenweg (N12). De gemeentebe­sturen van Malle en Zoersel zijn hiervoor vragende partijen omdat ze het beu zijn dat de dorpskerne­n kreunen onder het zware verkeer. Ook met dit project is het AWV volop bezig.

Enige tijd geleden konden de inwoners van Malle de plannen inzien en bedenkinge­n formuleren. Ze waren vooral bekommerd om het lot van de voetganger­s en de fietsers en pleitten voor veilige fietspaden in de buurt van of langs de ringweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium