Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na acht jaar ruzie alleen nog communicat­ie via het venster

Broer en zus in de clinch over ouderlijk huis en kosten verzorging moeder

- ERIK VAN EYCKEN

Al acht jaar liggen Jan Servaes uit Rumst en zijn zus Simonne in de clinch, met als inzet het ouderlijke huis in het Vlaams-Brabantse Boortmeerb­eek. Simonne kocht haar broer uit in 2002 en is eigenaar. Het huis is momenteel niet bewoond, maar toch kan Simonne er niet zomaar intrekken.

Het heeft iets van de processie van Echternach. Simonne is eigenares van de woning in de Beringstra­at in Boortmeerb­eek, maar heeft geen recht van bewoning. Dat betekent dat ze het huis niet meer mag betreden zolang haar moeder daar woont. Moeder Maria Op de Beeck woont nu in een servicefla­t in Rumst, waar ook haar zoon Jan woont.

Broer en zus vechten inmiddels al acht jaar een juridische strijd uit, met als inzet de woning en de betaling van de kosten voor de zwaar zorgbehoev­ende moeder. Het is bovendien niet de eerste keer dat aan het venster een voor zichzelf sprekende boodschap hangt. Enkele weken geleden luidde het nog: Ik kan mijn verzorging niet betalen, bedankt Simonne Servaes.

Broer Jan legt uit: “Sinds 2010 draagt Simonne geen euro meer bij voor moeder en ik kan die kosten niet blijven betalen. Moeder heeft een pensioen van 1.200 euro en komt niet toe. Ik spring dus bij. Omdat niets anders lijkt te helpen, hangen we nu geregeld boodschapp­en uit opdat Simonne ook haar, bij wet bepaalde, financiële verplichti­ngen nakomt.”

Handgemeen

In het verleden kwam het zelfs enkele keren tot een handgemeen. “Het is voor Simonne droevig dat ze haar eigen woning niet kan betreden. Zelfs de sloten werden vervangen. De verzuring in de familie is groot, terwijl het verbod op het recht op bewoning vervalt omdat de moeder er niet meer verblijft”, zegt Frédéric Thiebaut, de advocaat die Simonne vertegenwo­ordigt. “Mijn cliënte betaalt nog steeds de lening af die ze in 2002 aanging, heeft geen eigendomme­n en verblijft bij vrienden en kennissen. Jan belaagt mijn cliente voortduren­d en werd daarvoor al strafrecht­elijk veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke gevangenis­straf. Zo stuurde hij zelfs e-mails uit naam van hun vader die zelfmoord pleegde en schreef erbij: Slechte mensen gaan naar de

hel. Jan claimt nu een extra som voor het onderhoud van de woning, terwijl Simonne daar zelfs niet mag zijn. Absurd. De onderhouds­verplichti­ng valt weg gezien de interne twist.”

Voor de boodschap die momenteel uithangt aan de woning (Simonne ga a.u.b in op de minnelijke voorstelle­n (20x) van uw oude zieke brave 80-jarige moeder/Stop mij nog langer pijn te doen) diende Simonne opnieuw een klacht in bij de lokale politie. De vrouw zegt emotioneel gebroken te zijn. “Jan stuurt Simonne en mijn kantoor gemiddeld twee keer per week

Frédéric Thiebaut Advocaat Simonne Servaes

‘‘Jan belaagt mijn cliënte voortduren­d en werd daarvoor al strafrecht­elijk veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke gevangenis­straf.’’

Jan Servaes Broer van Simonne

‘‘Niets anders lijkt te helpen, dus hangen we nu boodschapp­en uit, in de hoop dat Simonne haar financiële verplichti­ngen nakomt.’’

een e-mail. Hij probeert alles om Simonne te vernederen”, zegt meester Thiebaut.

Maar ook Jan blijft bij zijn standpunt: “Ik blijf geen extra 600 euro per maand alleen ophoesten. Na de minnelijke voorstelle­n werden de affiches opgehangen om mijn zus te wijzen op haar verantwoor­delijkhede­n.”

 ?? FOTO ERIK VAN EYCKEN ?? Achter het raam van de servicefla­t in Rumst waar Jan Servaes woont, werd een boodschap gekleefd, gericht aan Simonne.
FOTO ERIK VAN EYCKEN Achter het raam van de servicefla­t in Rumst waar Jan Servaes woont, werd een boodschap gekleefd, gericht aan Simonne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium