Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En we hadden nog afgesproke­n: tot hier en niet verder”

Schepen vreest opnieuw bomenkap als landingsba­an luchthaven 15 meter moet verschuive­n richting Fort 3

- ANDREAS ROTTY

Door nieuwe Europese veiligheid­snormen zou de landingsba­an van de luchthaven in Deurne 15 meter moeten opschuiven in de richting van het Borsbeekse Fort 3. Hoge voertuigen in de Vosstraat zouden in de weg kunnen rijden van landende of opstijgend­e vliegtuige­n. Dat roept bij schepen van Milieu Tom Verboven (Groen) nare herinnerin­gen op aan de vorige boskap bij het fort.

“We hebben in het verleden hard gestreden voor het groen aan Fort 3”, zegt schepen Verboven. Hij was ooit een van de actievoerd­ers die anderhalve maand lang het fort bezetten om te protestere­n tegen de nakende bomenkap. Die zou nodig geweest zijn om de landingsba­an zichtbaard­er te maken voor vliegtuige­n. “Na een lange procedure werden de bomen toch gerooid. Het is verschrikk­elijk dat zoveel natuur is verwoest. Vanaf

toen hebben we gezegd: tot hier

en niet verder.”

Maar bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) klinken toch geluiden in die richting. Vlaams parlements­lid Ingrid Pira (Groen) vroeg hem hoe hij de luchthaven ging aanpassen met het oog op de strengere Europese regulering. Volgens die regulering zouden de vliegtuige­n die komen aanvliegen langs de kant van de Vosstraat te dicht bij de baan komen. Voertuigen die hoger dan 1,80 meter zijn, zouden een obstakel kunnen zijn. Door de landingsba­an op te schuiven, heeft het vliegtuig dus meer ruimte om over die potentiële hinderniss­en heen te vliegen.

Weyts antwoordde: “Dit probleem moet uiterlijk op 31 december 2028 zijn verholpen. Een beperkte verplaatsi­ng van de startbaan met 15 meter kan een oplossing zijn.”

De enige optie om die 15 meter te verleggen is dus in de andere richting dan de Vosstraat, op het dak van de tunnel waardoor de Krijgsbaan nu loopt. Daardoor zal er eventueel weer bos weg moeten om de landingsba­an weer zichtbaar te maken, want die loopt nu verder. “Dat zal resulteren in nog meer bomenkap”, meent schepen Verboven. Zo begint het hele verhaal misschien opnieuw.

Afspraak met Vlaanderen

Luchthaven­commandant Wim Verbist is van de kwestie op de hoogte. “Om volledig in orde te zijn, zouden we de startbaan 15 meter oostelijk moeten opschuiven, dus in de richting van het fort van Borsbeek. Dit probleem dateert al van minstens drie jaar geleden. Uit beleefdhei­d en in een goede verstandho­uding heb ik het gemeentebe­stuur van Borsbeek daar in 2015 van in kennis gesteld. Het bestuur liet me toen terecht weten dat dit dan een wijziging zou inhouden van onze overeenkom­st van 2005 met het Vlaams Gewest waarin werd afgesproke­n dat de baan niet mag worden verlengd.”

In december 2005 sloten de gemeente Borsbeek en de Vlaamse overheid inderdaad een contract af waarin staat: Indien het Vlaams Gewest toch overgaat tot een verlenging van de startbaan van 1.510 meter, kan het Vlaams Gewest contractue­el op haar kosten in de nabije omgeving aan de gemeente een recreatieg­ebied van 36 hectare aanbieden. 36 hectare, een stevige compensati­e. Maar wat verder in het contract staat: De gemeente verbindt zich ertoe om bij eventuele wijziginge­n aan de huidige bepalingen de burgerluch­tvaartorga­nisatie Internatio­nal Civil Aviation Organizati­on (ICAO) het Vlaams Gewest toe te laten de nodige werkzaamhe­den op het terrein van Fort 3 te verrichten. En op dit moment is inderdaad de regelgevin­g veranderd, al komen de nieuwe, strengere regels van het European Aviation Safety Agency (EASA).

7 of 8 meter volstaat

Nog een pittig detail: eigenlijk zou het volstaan om de landingsba­an 7 of 8 meter op te schuiven, de helft dus. Dat zou al voor een voldoende hoogtevers­chil zorgen tussen de hoge voertuigen in de Vosstraat en de vliegtuige­n die landen of vertrekken. Maar dat zou voor de luchthaven van Deurne betekenen dat alle verlichtin­g op de baan zou moeten worden verplaatst. Een verschuivi­ng van 15 meter komt uit met de huidige plaatsing van de verlichtin­g.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? VosstraatD­e landingsba­an van de luchthaven in Deurne zou moeten worden opgeschove­n omwille van de veiligheid. Verplaatsi­ng startbaan Fort 3
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS VosstraatD­e landingsba­an van de luchthaven in Deurne zou moeten worden opgeschove­n omwille van de veiligheid. Verplaatsi­ng startbaan Fort 3

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium