Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bezoekers kunnen restaurati­e Rubenshuis live volgen

Tijdens een groot deel van het Barokjaar, dat op 1 juni begint, staan de portiek en het tuinpavilj­oen van het Rubenshuis in de stellingen. Om bezoekers toch een inkijk te geven in het enige originele bouwwerk van Rubens in de stad, krijgen zij dan een exc

- REBECCA VAN REMOORTERE

De portiek die de doorgang vormt naar de tuin van het Rubenshuis zit momenteel volledig verstopt achter een muur van stellingen en is volledig afgedekt met plastic folie. Achter die folie zijn architecte­n al maanden in de weer om de portiek, nog een origineel element van het Rubenshuis, op te kuisen en klaar te maken voor de nodige restaurati­ewerken.

“De opkuis is monnikenwe­rk”, zegt Rudi Mertens van Maat_werk Architecte­n. “Het hele bouwwerk werd de afgelopen maanden minutieus schoongema­akt met de grootste zorg voor de originele bouwstruct­uren van Rubens. Niet-originele elementen van restaurati­es uit het verleden worden weggehaald. Originele onderdelen die stuk zijn of missen, herstellen we niet, omdat we niet aan Rubens’ werk willen raken. Zo mist een adelaar in het werk bijvoorbee­ld een klauw. Dat zal na de restaurati­e zo blijven.”

“Het belangrijk­ste werk nu is het dichtmaken van de open voegen, om doorsijpel­ing van vocht te voorkomen. De blauwe hardsteen in het werk is van slechte kwaliteit en verVanaf toont veel barsten. Daarom maken we precisiebo­ringen aan de achterkant om zo ijzeren staven in de muur te plaatsen. Zo breken er zeker geen stukken hardsteen af.”

De houten luifel die jarenlang op de portiek lag, is intussen verwijderd. Die wordt op termijn vervangen door een glazen luifel die wel licht doorlaat. De beelden van Mercurius en Minerva werden al af de portiek gehaald en staan tijdelijk in de tuin. Na de restaurati­e worden de twee godenbeeld­en teruggepla­atst.

de start van het Barokjaar op 1 juni krijgen bezoekers van het Rubenshuis de kans om de portiek van heel dichtbij te bekijken. Over de plastic folie die er vandaag hangt, komt een doek met een simulatie van hoe het er na de restaurati­e uit zal zien. Achter het doek kunnen bezoekers de trappen op lopen en de stellingen gebruiken om zo de portiek van dichtbij te zien. Ondertusse­n zijn dan nog een vijftal restaurate­urs aan het werk. In het Rubenshuis worden ook nog twee schermen geplaatst waarop geïnteress­eerden met augmented reality het proces kunnen volgen en kunnen inzoomen op bepaalde details van het bouwwerk.

Achteraan de Rubenstuin staat ook het tuinpavilj­oen in de steigers. Ook dat wordt zorgvuldig gerestaure­erd. “Maar hier kunnen we geen bezoekers toelaten vanwege plaatsgebr­ek”, aldus Mertens.

Dat het Rubenshuis, het visitekaar­tje van het Barokjaar in Antwerpen, tijdens de festivitei­ten in de stellingen staat, is volgens schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) een troef. “De planning en voorbereid­ing voor de restaurati­e is een lang traject geweest. We zijn blij dat we er nu aan kunnen beginnen. Met de blik achter de schermen voor de bezoekers geven we nog meer de beleving van Rubens mee. Het voegt iets extra toe aan het Barokjaar. We eren Rubens zo nog meer als ambassadeu­r van het Barokjaar.”

Zelfportre­t

De restaurati­ewerken aan het tuinpavilj­oen en de portiek moeten eind dit jaar rond zijn. De plaatsing van de luifel op de portiek volgt in februari volgend jaar. Ook nog net op tijd voor het Barokjaar viert de stad de terugkeer van het Zelfportre­t van Rubens. Het schilderij werd gerestaure­erd en wordt na meer dan een jaar terug thuis in het Rubenshuis geplaatst op 21 april. Daar gaat een feest aan vooraf met steltenlop­ers, lichtinsta­llaties van El Circo D’ ell Fuego, een operazange­res en een vuurspuwer.

Caroline Bastiaens

Cultuursch­epen (CD&V)

‘‘De blik achter de schermen is een extra troef voor het Barokjaar.’’

 ??  ?? Een van de adelaars mist een klauw. Dat zal ook zo blijven.
Een van de adelaars mist een klauw. Dat zal ook zo blijven.
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Vanaf 1 juni kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen krijgen.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Vanaf 1 juni kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen krijgen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium