Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maria Pypelinckx: testament na jaar hersteld

Het testament van Maria Pypelinckx, de moeder van Peter Paul Rubens, keert binnenkort terug naar het Rijksarchi­ef Antwerpen-Beveren. De restaurati­e ervan duurde een jaar.

- (aajn)

Pypelinckx is geboren in 1538 in de Hasseltse deelgemeen­te Kuringen, maar groeide wel op in Antwerpen, waar haar vader in tapijten handelde. Ze trouwde met Jan Rubens, met wie ze zeven kinderen kreeg. Het gezin, protestant­s, moest vluchten naar Keulen vanwe- ge de toenemende Spaanse, katholieke repressie. In 1589, twee jaar nadat haar echtgenoot was overleden, keerde ze met haar kinderen terug naar Antwerpen.

Haar testament dateert uit het jaar 1583. Zij was toen ernstig ziek en dacht niet lang meer te leven. Zij overleed uiteindeli­jk in 1608.

Slechte staat

Amateurhis­toricus Willy Stevens ontdekte het testament per toeval in 2016 in het Rijksarchi­ef in Gent. Het verkeerde in zeer slechte staat en werd naar het Algemeen Rijksarchi­ef in Brussel gestuurd, voor een restaurati­e. Frank Van Laethem, een van de twee restaurate­urs van het Rijksarchi­ef: “Het papier was zeer broos en weinig samenhange­nd.”

Normaal kunnen de restaurate­urs een document herstellen door de gaten en scheuren op te vullen met ander papier. “Maar door de slechte kwaliteit van het document ging dit niet. Wij hebben het hersteld door de gaten aan te vullen met papierpulp. Het was de eerste keer dat we deze techniek zouden toepassen, dus we hebben eerst veel geoefend op andere archiefstu­kken van weinig waarde.”

De restaurati­e duurde ongeveer een jaar. Van Laethem: “Het document is hier ongeveer een jaar geMaria weest. Maar wij zijn er natuurlijk niet constant mee bezig geweest. Ik ben tevreden met het resultaat.”

Johan Dambruyne, hoofd Rijksarchi­ef Antwerpen-Beveren, in de Kruibekest­eenweg in Beveren, wacht op de komst van het document. “Wij zijn benieuwd naar het nieuwe stuk over de familie Rubens. Het is een mooie aanvulling van onze collectie.”

Het testament bevat onder andere informatie over Jan Baptiste, de oudste zoon van de familie Rubens, over wie nog niet veel bekend is. Zijn moeder zou hem hebben aangeraden om in de wolhandel te gaan werken.

Het testament valt ook online te raadplegen.

arch.arch.be

 ?? FOTO RR ?? Maria Pypelinckx door Rubens.
FOTO RR Maria Pypelinckx door Rubens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium