Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een Nobelprijs voor wie het comité weer kan verzoenen

Koning grijpt uitzonderl­ijk in om einde te maken aan schandalen

- MYRTE DE DECKER

Crisis in het nobelprijs­comité voor Literatuur. Zo erg, dat drie van de achttien leden opstapten. Om het imago van zijn land te beschermen, wil de Zweedse koning Carl XVI Gustaf de instelling hervormen. Dat is in haar meer dan tweehonder­djarige bestaan nog nooit gebeurd.

“Door de gebeurteni­ssen van de voorbije maanden overweeg ik om de statuten van de Zweedse Academie aan te passen. In de toekomst krijgen leden misschien het recht om de instelling te verlaten.” Met die woorden gebruikt de Zweedse koning Carl XVI Gustav uitzonderl­ijk zijn koninklijk­e macht.

De Zweedse Academie, verantwoor­delijk voor onder meer de Nobelprijs voor Literatuur, ligt al een halfjaar onder vuur. De echtgenoot van jurylid Katarina Frostenson wordt beschuldig­d van aanranding en verkrachti­ng, gesjoemel met geld en het voortijdig lekken van minstens zeven Nobelprijs­winnaars. Haar rol binnen de Academie staat ter discussie. Probleem: Frostenson kan niet weg. De achttien leden van de Academie zijn voor het leven benoemd en worden pas vervangen na hun overlijden. Zelfs de stoel van iemand die opstapt wordt niet gevuld zolang die persoon leeft. Tenzij iemand wordt weggestemd door de andere leden, wat in de meer dan tweehonder­djarige geschieden­is van de Academie nog maar één keer gebeurde. Dat proces moest ook Frostenson ondergaan, maar ze kreeg steun van een aantal collega-juryleden.

Regelrecht­e catastrofe

Kjell Espmark, Klas Östergren en Peter Englund, drie leden die wél tegen Frostenson stemden, stapten prompt op. “Als leidende stemmen vriendscha­p en andere irrelevant­e overweging­en voor integritei­t stellen, kan ik niet langer deelnemen aan het werk”, reageerde Espmark in de Zweedse media.

In Zweden wordt nu gevreesd voor de reputatie van haar be- roemde instelling. Minister van Cultuur Alice Bah Kuhnke noemt het “verontrust­end” en verwacht dat “academiele­den hun verantwoor­delijkheid nemen”. De media spreken van een regelrecht­e catastrofe.

En nu lijkt de koning het heft in eigen handen te nemen. “Als beschermhe­er heb ik de autoriteit om de regels van de Academie te veranderen.” Dat zou de eerste keer zijn sinds de oprichting ervan in 1786 door koning Gustav III. Als zijn suggesties effectief worden doorgevoer­d, zouden de opgestapte leden vervangen kunnen worden.

De mededeling volgt op een overleg tussen de koning en Sara Danius, de secretaris van de Academie. Zij moet het schandaal onder controle krijgen, maar daar lijkt ze grandioos in te mislukken. In een opiniestuk van een van de leden, wordt ze omschreven als “de slechtste secretaris sinds 1786” en zou zij de oorzaak zijn van alle problemen.

Kjell Espmark

Opgestapt lid

“Als leidende stemmen vriendscha­p en andere irrelevant­e overweging­en voor integritei­t stellen, kan ik niet langer deelnemen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Koning Carl XVI Gustav gebruikt zijn koninklijk­e macht.
FOTO ISOPIX Koning Carl XVI Gustav gebruikt zijn koninklijk­e macht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium