Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deliveroo zoekt elke week honderd extra koeriers

Vorige maand leverden 2.000 fietsers restaurant­maaltijden aan huis

- KRISTOF SIMOENS

Na enkele moeilijke maanden – de fietskoeri­ers werden van de ene dag op de andere zelfstandi­ge en het vergoeding­ssysteem wijzigde compleet – staat maaltijdbe­zorgdienst Deliveroo er naar eigen zeggen weer. “Ik heb elke week honderd extra fietskoeri­ers nodig”, zegt Mathieu de Lophem van Deliveroo Benelux.

Toen Deliveroo vorig jaar aankondigd­e dat zijn fietskoeri­ers voortaan als zelfstandi­ge zouden werken en dat het vergoeding­ssysteem wijzigde – van 10 à 12 euro bruto per uur naar 5 à 7,25 euro bruto per levering – voelden tal van fietskoeri­ers zich koud gepakt. “We gaan harder moeten werken voor minder geld in een statuut dat ons minder beschermt”, klonk het.

Intussen is het systeem al enkele maanden in gebruik en lijkt het allemaal mee te vallen. Tenminste, als we de resultaten van een bevraging mogen geloven die Deliveroo bij 984 koeriers hield. “Drie op de vier koeriers geven aan dat ze dankzij het nieuwe fee-per-delivery-model minder uren kloppen en toch meer verdienen dan vroeger. Bijna zeven op de tien bevestigen dat hun inkomen sinds de overstap gestegen is omdat ze nu flexibeler kunnen inspelen op de echte piekmoment­en”, zegt Mathieu de Lophem (34), sinds vorige zomer general manager van Deliveroo Benelux. “Wij vragen geregeld feedback aan onze koeriers, maar ditmaal was hun respons nog belangrijk­er gezien de wijziginge­n die we aan ons model hebben aangebrach­t. We zijn in ons opzet geslaagd: de koeriers genieten de vrijheid waar ze om vroegen en kunnen tegelijk hun inkomsten verhogen.”

Deliveroo heeft in België zo’n honderd koeriers extra per week nodig. “Om de groei te kunnen volgen en omdat er nu eenmaal veel verloop is, want jobs in de deeleconom­ie zijn voor velen sowieso een tijdelijk extraatje.” In maart leverden 2.000 fietskoeri­ers duizenden restaurant­maaltijden per dag aan huis.

 ?? FOTO REUTERS ?? De meeste fietskoeri­ers van Deliveroo werken zo’n 12 uur per week.
FOTO REUTERS De meeste fietskoeri­ers van Deliveroo werken zo’n 12 uur per week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium