Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Francken vond het leuk, maar was volgens mij toch ook stiekem in zijn gat gebeten”

Carl Dircksens (33) houdt als cynische woordvoerd­er Lander Cobbaert ‘De Ideale Wereld’ scherp

- BENJAMIN PRAET

Dat De Ideale Wereld na vierhonder­d aflevering­en zo populair blijft, is mee de verdienste van Lander Cobbaert, de heerlijk cynische woordvoerd­er van iedereen die in een lastig parket zit. Van Geert Versnick tot Theo Francken. “We halen misschien geen miljoen kijkers, maar als je iets maakt dat goed is, komt dat altijd bovendrijv­en”, zegt Carl Dircksens, de man achter het personage.

“Nee”, zegt hij. “Nee. Echt niet.” Het is duidelijk: ambities om woordvoerd­er te worden heeft Carl Dircksens niet. Maar zijn alter ego Lander Cobbaert vervult die rol perfect in De Ideale Wereld, op Canvas en bij uitbreidin­g het wereldwijd­e web. Steeds met een ander petje op – de ene keer is hij de woordvoerd­er die de Thaise fratsen van Geert Versnick moet inkleden, dan weer van Ageas of Janssen Farmaceuti­ca – en keer op keer heerlijk cynisch.

Gevoel voor timing

Dircksens speelt de sketches met een meesterlij­k gevoel voor timing en comedy. Ook al is hij er eerder stoemeling­s ingerold. “Ik werk al veertien jaar voor Woestijnvi­s, en vier voor De Ideale Wereld. Op een blauwe maandag aan de vergaderta­fel was net die overspel-graffiti op het huis van Renaat Landuyt gespoten. ‘Renaat, stop fucking my wife’, stond er. We vroegen ons af hoe je je daar moet uitlullen. Wel, met een goede woordvoerd­er. En om dat idee daar verder vorm te geven, begon ik al een rolletje te spelen. Dat, en ik hoor ook vaak dat ik de kop van een woordvoerd­er heb. Ik weet nog altijd niet of dat een compliment is.”

Maar noem Lander Cobbaert liever geen typetje. “Ik zie het eerder als een vorm van omgaan met de actualitei­t. Als een rubriek van De

Ideale Wereld en geen op zichzelf staand personage met een hoger doel. Daarom ben ik er heel zuinig mee. Nu is het populair, binnenkort misschien niet meer, en dan is dat maar zo. Als het stopt, zal ik daar niet rouwig om zijn. Dan is het gewoon tijd voor iets anders”, zegt hij.

Gênant om herkend te worden

Over één ding heeft hij alvast gelijk: de popularite­it is er. “In het begin vond ik het gênant om op straat herkend te worden, intussen kan ik daar mee om. En ik moest nog maar een keer of zeven mee op een selfie, dat is behapbaar. Nu, in het echte leven draag ik geen bril, dus dat scheelt. Een bril is tenslotte dé basisvermo­mming (lacht). Maar als mijn ogen de komende drie maanden achteruitg­aan, heb ik een probleem.”

Voor sommigen is het onderschei­d tussen tv en realiteit eerder vaag. “Op Facebook zie ik al eens iemand reageren die niet weet dat het fictie is. Zeker na mijn debuut, als Open Vld-woordvoerd­er, waren veel mensen er mee weg. Dat is schrikwekk­end, maar graaf tegelijker­tijd. Dat wil toch zeggen dat het goed in elkaar zit. En nadat de N-VA schijnbaar overwoog om Theo Francken uit te spelen als Europees lijsttrekk­er, postte de man zelf onze clip op Facebook, met een smiley erbij. Dat is dubbel: het is leuk dat hij ermee kan lachen, maar diep vanbinnen denk ik toch ook dat hij in zijn gat gebeten was.”

Populair online

De Ideale Wereld rondde zopas de kaap van vierhonder­d aflevering­en. Na verschuivi­ngen de voorbije jaren tussen verscheide­ne plaatsen in het zendschema en zelfs een zenderswit­ch, haalt het programma nu doorgaans tussen de 140.000 en de 200.000 kijkers. Maar het is wel een van de weinige formats met een evenwaardi­g – zo niet groter – bestaan op het internet, náást het klassieke, lineaire tv-kijken. Er zijn meer dan 270.000 Facebookfa­ns, en veel filmpjes gaan in geen tijd viraal.

“Daar zijn we heel gelukkig om. Ook om het feit dat we niet langer worden vereenzelv­igd met onze kijkcijfer­s. Je kan ook een miljoen kijkers halen en er niet over worden aangesprok­en. Weet je, als je iets maakt dat echt goed is, komt het altijd bovendrijv­en. Als het dat niet is, zoals ook bij ons soms gebeurt, verdwijnt het geruisloos in de krochten van het VRT-archief. En zo hoort het ook.”

Carl Dircksens

Acteur

“Soms komen er reacties van mensen die niet weten dat het fictie is. Dat is schrikwekk­end, maar ‘graaf’ tegelijker­tijd. Dat wil toch zeggen dat het goed in elkaar zit.”

De Ideale Wereld, om 23.05u

op Canvas

 ?? FOTO VRT ?? Carl Dircksens als woordvoerd­er Lander Cobbaert inWereld.De Ideale
FOTO VRT Carl Dircksens als woordvoerd­er Lander Cobbaert inWereld.De Ideale

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium