Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omleiding stuurt vervuilend­e auto in lage-emissiezon­e? Stad geeft geen boete

Vervuilend­e dieselwage­ns vanwege verzakking Antwerpse Ring noodgedwon­gen in verboden gebied

-

Wie noodgedwon­gen met zijn vervuilend­e dieselwage­n een omleiding moet volgen die door de lage-emissiezon­e in Antwerpen gaat – zoals die aan de verzakking van de Ring in de buurt van het Sportpalei­s – zal geen boete krijgen. Dat bevestigt het stadsbestu­ur. Daar was verwarring over ontstaan omdat de politie en het Agentschap Wegen en Verkeer wél meldden aan bestuurder­s dat er bekeuringe­n zouden volgen.

Maandag zijn de werkzaamhe­den aan het wegdek van de Antwerpse Ring ter hoogte van de afrit Deurne begonnen. Daardoor zijn er een week lang heel wat omleidinge­n.

Dat heeft bij Daniel Mostien uit Duffel veel kopzorgen veroorzaak­t. “Ik werk in Merksem, vlak bij het Sportpalei­s, en neem normaal gezien de afrit Deurne op weg naar het werk. Dat kan nu tijdelijk niet.” De heenweg naar Merksem verliep vlot, maar hetzelfde kon niet gezegd worden wanneer Daniel terug naar Duffel keerde. “Ik volgde vanaf het Sportpalei­s de voorgestel­de omleidings­weg via de Noordersin­gel en reed zo de lage-emissiezon­e binnen.”

En daar schuilt het probleem: Daniel heeft een oude dieselwage­n en reed dus tegen zijn wil in richting een overtredin­g. “Dat gaf me absoluut geen fijn gevoel, want ik ben eerder al eens tegen de lamp gelopen. Sinds die ene vergissing doe ik er alles aan om een nieuwe boete van 125 euro te voorkomen en vermijd ik de Antwerpse binnenstad altijd.”

Aangegeven route volgen

Bij thuiskomst zocht Daniel naar antwoorden. Hij stak zijn licht op bij de Blauwe Lijn van de lokale politie in Antwerpen, maar daar werd hij niet veel wijzer door. “De politiemen­sen vertelden mij meteen dat de LEZ-boetes worden uitgeschre­ven door de stad, niet door de politie. Maar ze gingen er wel vanuit dat ik in mijn situatie een boete zou krijgen.”

Maar volgens het kabinet van schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) kan Daniel op zijn twee oren slapen. “In deze situatie zou de bestuurder geen overtredin­g in de bus mogen krijgen”, zegt woordvoers­ter Liesbet Brzyk. “Bij bepaalde bijzondere omstandigh­eden of calamiteit­en op de openbare weg wordt er rekening gehouden met de situatie. In dit specifieke geval gaat het om een officiële omleiding door de lageemissi­ezone. Die valt onder de calamiteit­enregeling.” De regeling geldt niet alleen bij officiële omleidinge­n, maar ook bij rampen.

Alleen binnen werkuren?

Toch bleef de onzekerhei­d bij Daniel knagen, omdat Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hem tegenstrij­dige informatie toestuurde. “Ik had een contactfor­mulier van AWV ingevuld. Gisteren kreeg ik van hen de uitleg dat de lageemissi­ezone inderdaad tijdelijk lokaal aangepast wordt door de werken, maar dat het enkel van toepassing is wanneer er effectief gewerkt wordt in de werfzones, namelijk tussen 21u ’s avonds en 5u ’s ochtends. Een boete door er overdag te rijden, zou dus nog steeds een optie zijn.”

Het kabinet van de schepen weerlegt dat. “De lage-emissiezon­e is de bevoegdhei­d van de stad, niet van het AWV”, zegt Brzyk. “Als de bestuurder inderdaad de officiële omleiding netjes gevolgd heeft – die de hele week van kracht is en dus niet afhangt van bepaalde werkuren – moet hij zich geen zorgen maken.”

En daar is Daniel blij om. “Ik was al bang dat ik elke dag deze week 125 euro zou kwijtspele­n, of dat ik mijn reisweg helemaal zou moeten omgooien. Hopelijk zijn andere reizigers nu ook correct geïnformee­rd.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Op de route tussen zijn werk (vlak bij het Sportpalei­s) en zijn woonplaats Duffel moet Daniel Mostien een omleidings­route door de lage-emissiezon­e volgen. “Ik was al bang dat ik elke dag 125 euro zou kwijtspele­n.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Op de route tussen zijn werk (vlak bij het Sportpalei­s) en zijn woonplaats Duffel moet Daniel Mostien een omleidings­route door de lage-emissiezon­e volgen. “Ik was al bang dat ik elke dag 125 euro zou kwijtspele­n.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium