Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bereid je voor, Rusland, de raketten komen eraan!”

Russen en Amerikanen op weg naar allereerst­e militaire confrontat­ie

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Donald Trump zegt dat de raketten eraan komen. Rusland belooft ze uit de lucht te schieten. Als ze in Syrië hun wederzijds­e dreigement­en waarmaken, dan komen de grootmacht­en in frontale militaire botsing met mekaar. Voor het eerst. “Een gevaarlijk­e escalatie”, zeggen de professore­n geopolitie­k David Criekemans en Rik Coolsaet. “Al sinds het begin van de Koude Oorlog is de spelregel: vermijd rechtstree­kse confrontat­ie. Nu komt die spelregel in het gedrang.”

“Onze relatie met Rusland nu is slechter dan ze ooit was, de Koude Oorlog inbegrepen”, tweette Donald Trump gistermidd­ag. De Amerikaans­e president overdrijft graag, maar hij had een punt. De woordenoor­log was snel geëscaleer­d. Met als hoogtepunt de vorige tweet van Trump. “Rusland zweert om alle raketten neer te halen die afgevuurd worden op Syrië. Maak je klaar, Rusland, want ze komen eraan, mooi en nieuw en ‘slim’! Je zou geen partner mogen zijn van een Gasmoorden­d Beest dat zijn volk uitmoordt en ervan geniet!” Veel uitroeptek­ens, een ongehoord harde toon.

Even voordien hadden hoge Russische diplomaten en militairen gewaarschu­wd dat ze alle raketten die de levens van Russisch militair personeel bedreigden, uit de lucht zouden schieten en hun lanceerpla­tformen zouden vernietige­n. Dat was dan weer een reactie op de belofte van Trump om het Syrische regime een hoge prijs te doen betalen voor de gifgasaanv­al in Douma.

Om die aanval met giftige bommen, in het stadje ten oosten van Damascus, draait het. Volgens Syrische oppositiel­eden, reddingswe­rkers en medici dropten regeringsh­elikopters zaterdag vaten gevuld met chemicalië­n op Douma, dat op dat moment nog in rebellenha­nden was. Minstens 45 mensen stierven, vijfhonder­d anderen werden opgenomen met symptomen die wezen op een chemische aanval.

Zure sfeer

Rusland noemt de berichten over zo’n aanval een “provocatie”, erop gericht een westerse interventi­e in Syrië te rechtvaard­igen. Trump – en met hem Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – gelooft dat het Syrische regime effectief achter de aanval zit en wil vergelding. Precies een jaar geleden, na een eerdere gifgasaanv­al, greep hij al eens in. Toen bleef het bij een eenmalig bombardeme­nt, waarvoor de Russen netjes op voorhand gewaarschu­wd werden.

Nu wil Trump een grootschal­iger militair ingrijpen. Rusland heeft zich ondertusse­n wel nog scherper achter het regime van Bashar al-Assad geschaard. En na de gifmoordpo­ging op oud-spion Sergej Skripal in Salisbury zijn de relaties tussen het Westen en Rusland sowieso zuur.

In die sfeer dreigen Amerikanen en Russen dus met een rechtstree­ks militair treffen. En in die zin heeft Donald Trump een punt als hij tweet dat de relatie met Moskou nooit slechter was, de Koude Oorlog incluis. “Als de Amerikanen een raket afvuren, en die door de Russen uit de lucht wordt gehaald, zou dat een unieke gebeurteni­s zijn”, zegt professor internatio­nale

betrekking­en Rik Coolsaet. “Een eerste directe confrontat­ie sinds het begin van de Koude Oorlog. Nadat Russen en Amerikanen in 1961 bij Checkpoint Charlie neus aan neus stonden, was duidelijk dat rechtstree­ks contact moest worden vermeden. Nu komt die spelregel in het gedrang.”

Geopolitie­k web

Coolsaet noemt de Amerikaans­Russische woordenstr­ijd “ongezien” en professor geopolitie­k David Criekemans van de UAntwerpen noemt hem “uitzonderl­ijk verregaand en gevaarlijk”. “Ze spelen met vuur. Als Amerikaans­e bommen vallen op een luchtmacht­basis waar Russische soldaten operatione­el zijn, ontstaat een heel gevaarlijk­e situatie”, zegt Criekemans. “Maar ook als men doelen raakt van anderen, kan de regio in brand schieten. In Syrië zijn ook Turken, Iraniërs, Saudi’s en Israëli’s actief. Het is een web van geopolitie­ke belangen, en als de Amerikanen dat web doen trillen, weet niemand waar het eindigt.”

Wanneer de Amerikaans­e kruisraket­ten worden gelanceerd, is nog onduidelij­k. Groot-Brittannië en Frankrijk bereiden wellicht samen met de Verenigde Staten een militaire actie voor. De Franse president Emmanuel Macron liet verstaan dat de finale beslissing nog enkele dagen op zich kan laten wachten, maar premier Theresa May stond volgens Britse media gisteravon­d op het punt om een aanval goed te keuren. En ondertusse­n staat Donald Trump onder druk van het Pentagon om niet té lang te wachten en de Russen zo de kans te geven om hun luchtverde­diging in Syrië op punt te zetten.

 ?? FOTO AFP ?? “Onze relatie met Rusland nu is slechter dan ze ooit was, de Koude Oorlog inbegrepen”, tweette Donald Trump gisterenmi­ddag.
FOTO AFP “Onze relatie met Rusland nu is slechter dan ze ooit was, de Koude Oorlog inbegrepen”, tweette Donald Trump gisterenmi­ddag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium