Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kiel van gekapseisd jacht was nooit nagekeken

Oorzaken van ramp met zeiljacht Capella komen boven water

-

De ramp met zeiljacht Capella vorig jaar op 1 juli voor de kust van Oostende was een aaneenscha­keling van fouten. Er was vooral onvoldoend­e onderhoud van de kiel, maar ook een gebrekkige organisati­e van de zeilregatt­a.

een zestig pagina’s dik rapport heeft de Federale Instantie voor het Onderzoek naar Scheepvaar­tongevalle­n (FOSO) haar onderzoek afgerond naar het ongeval met de Capella. Dat zeiljacht nam met 22 andere boten deel aan een zeilwedstr­ijd vanuit Breskens naar Oostende via tal van boeien.

Radarbeeld­en hebben achterhaal­d dat het jacht om 8.14u die ochtend plotseling kapseisde. Drie bemannings­leden, waaronder de eigenaar-bouwer, kwamen om. Drie anderen konden zich op de kiel hijsen, maar werden acht uur later opgemerkt. Pas toen kwam een gigantisch­e reddingsop­eratie op gang.

Van bij het begin was duidelijk dat de zeilende Capella plotseling zijn kiel was verloren. Uit het FOSO-onderzoek blijkt nu dat de vijf bouten waarmee de kiel tegen de kielplaat was bevestigd, vast gelast waren. Dat maakte de inspectie moeilijk. Die was nochtans nodig geweest, want de Capella was de jaren daarvoor voordien ‘verschille­nde keren’ gestrand. In elk geval waren de bouten niet meer nagekeken sinds ze in 2000 werden bevestigd. Microscopi­sch onIn derzoek toonde aan dat de bouten reeds lang gecorrodee­rd waren door zeewater. Bovendien waren er op alle bouten duidelijke sporen van wrijving tegen metaal. Uiteindeli­jk leidde dat in sommige bouten tot metaalmoeh­eid.

In het onderzoek werden tevens de gebrekkige communicat­ie en onvolledig­e informatie bevestigd. Zo wisten de organisato­ren pas acht uur na de ramp hoeveel mensen er precies aan boord van de Capella waren. Vermits er geen alarm was gegeven, zagen de drenkeling­en urenlang schepen passeren. Eentje kwam zelfs zo dichtbij dat ze in de stuurhut een man zagen met een tasje koffie in de hand.

 ?? FOTO RR ?? De boot na het vertrek in Breskens.
FOTO RR De boot na het vertrek in Breskens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium