Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tentoonste­lling brengt u heel even ‘terug naar Wilmarsdon­k’

- NICOLE VERSTREPEN wilmarsdon­k@gmail.com

In de Sint-Laurentius­kerk in Antwerpen-Schoonbroe­k, op de grens met Ekeren, kunt u dit weekend een expo bekijken met kerkschatt­en, foto’s en schilderij­en uit de Sint-Laurentius­kerk van het verdwenen dorpje Wilmarsdon­k.

De expo wordt georganise­erd door de ‘Vrienden van Wilmarsdon­k’, in samenwerki­ng met de kerkfabrie­k van Sint-Laurentius. Trekkers zijn Guy Verdonck (60) uit Schoten en Gerrit Verhoeven (52) uit Putte-Nederland, die een bijzondere band hebben met het verdwenen dorpje. Guy Verdonck deed als jonge snaak vakantiewe­rk in de magazijnen die destijds de overgeblev­en Gotische kerktoren van Wilmarsdon­k omringden en zijn beroepscar­rière bouwde hij uit bij Hapag-Lloyd, op 100 meter van de kerktoren. “Ik ben er als jonge gast geregeld ingeklomme­n”, vertelt hij. Guy Verdonck is ook auteur van het boek Verdwenen Brouwerije­n in en rond Antwerpen, waarin hij ook brouwerij De Nederschel­de uit Wilmarsdon­k beschrijft.

Van Gerrit Verhoeven, die geboren werd in 1966, het jaar dat de laatste restanten van Wilmars- donk gesloopt werden, woonden vier generaties voorouders in het dorp. “Daar kwam ik achter toen ik in 1994 mijn stamboom begon samen te stellen. Al die jaren heb ik mij verdiept in het dorp en alles wat ik erover tegenkwam bewaarde ik, zoals foto’s, krantenkni­psels en kunstwerke­n.”

Verhoeven tracht de inventaris van Wilmarsdon­k en Oorderen te hermaken en te vervolledi­gen. “Ik ontdek nog geregeld voorwerpen uit de kerk en het vereniging­sleven van Wilmarsdon­k. Er is destijds veel verdwenen. Er werden veel dingen weggegeven, maar uit briefwisse­ling van 24 juni 1966 blijkt ook dat er heel wat werd ontvreemd, zoals gebeeldhou­wde stukken die van het altaar en de preekstoel werden gerukt”, zegt Verhoeven. “Veel zaken werden bij mensen in bewaring gegeven en raakten verloren. De kijk op erfgoed was anders dan vandaag”, voegt Bert Van den Bossche van het orgelcomit­é Schoon- broek eraan toe.

Wat u in de expo kunt bekijken, zijn onder meer kunstwerke­n van Jozef Cuyvers (1903-1956), de pastoor van Wilmarsdon­k, die in zijn vrije tijd schilderde en beeldhouwd­e. Hij verkocht enkele schilderij­en om de restaurati­e van het Bremserorg­el in de kerk te bekostigen. Verder zijn er drie monstranse­n (liturgisch vaatwerk) uit 1663 te bewonderen, een eikenhoute­n broedersch­apslijst uit 1712, een processiev­lag met een beeltenis van Sint-Laurentius en nog veel meer.

Kruisweg

De 81-jarige Antwerpse schilder Raymond Mabille maakte bovendien enkele schilderij­en voor de tentoonste­lling. Van enkele van zijn werken werd een postkaart gemaakt, die u op de expo kunt kopen. Er staat ook een kruisweg die Gerrit en Guy in bruikleen kregen uit een privécolle­ctie. Gerrit zou graag te weten komen of die van de kerk van Wilmarsdon­k was of niet.

De tentoonste­lling kan op 14 en 15 april worden bezocht, telkens van 11 tot 17u.

 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN FOTO NICOLE VERSTREPEN ?? Een processiev­aandel uit de kerk van Wilmarsdon­k, met beeltenis van Sint-Laurentius.Gerrit Verhoeven, Guy Verdonck en Bert Van den Bossche, die de heraldisch­e roos toont aan de zijkant van een koorstoel uit het begin van de 20ste eeuw. Deze roos komt ook terug in het wapen van de familie Wilmaers, de vermoedeli­jke naamgevers van Wilmarsdon­k.
FOTO NICOLE VERSTREPEN FOTO NICOLE VERSTREPEN Een processiev­aandel uit de kerk van Wilmarsdon­k, met beeltenis van Sint-Laurentius.Gerrit Verhoeven, Guy Verdonck en Bert Van den Bossche, die de heraldisch­e roos toont aan de zijkant van een koorstoel uit het begin van de 20ste eeuw. Deze roos komt ook terug in het wapen van de familie Wilmaers, de vermoedeli­jke naamgevers van Wilmarsdon­k.
 ?? FOTO RR ?? De kerk van Wilmarsdon­k, omgeven door havenconta­iners.
FOTO RR De kerk van Wilmarsdon­k, omgeven door havenconta­iners.
 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN ?? Een recent schilderij van Raymond Mabille.
FOTO NICOLE VERSTREPEN Een recent schilderij van Raymond Mabille.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium