Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen organiseer­t marathon naar model New York

Na New York, Barcelona, en Rotterdam springt De Wever mee op kar van marathonto­erisme

-

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en Golazo, de organisato­r van de AG Antwerp 10 Miles & Marathon plannen een nieuwe onafhankel­ijke marathon in de stad. “Hopelijk kan dat al in 2020, honderd jaar na de Antwerpse Olympische Zomerspele­n”, aldus de burgemeest­er.

De kogel lijkt door de kerk. Al jarenlang droomt burgemeest­er Bart De Wever luidop van een eigen marathon in Antwerpen die volledig los staat van de 10 Miles. Nu belooft hij dat die onafhankel­ijke marathon er ook effectief komt. Vandaag vallen de marathon en de 10 Miles nog op dezelfde dag.

100 jaar na Olympische Spelen

Met een eigen stadsmarat­hon wil de burgemeest­er, die volgende week zondag zelf voor zijn tweede marathon staat, inspelen op de popularite­it van het marathonto­erisme. “Met een stadsmarat­hon kun je een internatio­naal publiek aantrekken. Marathonto­erisme zit enorm in de lift”, aldus De Wever. “Om een stadsmarat­hon op de kaart te zetten, moet je ook opvallen en uniek uit de hoek komen. Je marathon moet een thema hebben rond iets dat met de stad te maken heeft. Ook een juiste timing is belangrijk.

Bart De Wever Burgemeest­er Antwerpen (N-VA)

‘‘De plannen zijn vrij concreet, we willen de eerste marathon graag organisere­n in 2020.’’

Daar werken we momenteel naar toe, de plannen zijn intussen al vrij concreet. We willen de eerste marathon graag organisere­n in 2020, exact honderd jaar na de Olympische Spelen in de stad.”

Eerder al sprak De Wever over een marathon in het teken van Antwerpen Koekenstad met koeken en bier als rode draad door het evenement, maar dat wil hij nu niet met zoveel woorden herhaald hebben. Volgens de burgemeest­er is het ook belangrijk om de drempel iets lager dan de marathon te leggen. “In België zijn er maar zo’n vijfduizen­d marathonlo­pers. Daarom is het belangrijk om ook kortere afstanden te voorzien. Zo kun je bijvoorbee­ld een aflossings­loop organisere­n waarbij de marathonaf­stand wordt verdeeld onder een ploeg van een paar deelnemers. Zo betrek je nog meer mensen bij het evenement.”

Citytrips

Golazo, dat instaat voor de organisati­e van de 10 Miles, bevestigt dat het in samenwerki­ng met de stad een nieuwe marathon plant. “Heel concreet kunnen we daarover nog niet zijn. Wel is het zo dat populaire citytripst­eden tegenwoord­ig ook een populaire marathon hebben, die twee factoren hangen samen. Marathonlo­pers plannen ook vaak twee of drie marathons per jaar die ze graag willen meelopen in verschille­nde steden die ze graag willen verkennen. Zo groeit de marathon van Valencia bijvoorbee­ld evenredig met de populari-

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Antwerpse marathon en 10 Miles worden nu nog op dezelfde dag gelopen.
FOTO JORIS HERREGODS De Antwerpse marathon en 10 Miles worden nu nog op dezelfde dag gelopen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium