Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Record: 30 ton drugsafval gedumpt in gestolen trucks

Nederlands­e misdaadben­des runnen profession­ele xtc-labo’s in noordelijk­e Kempen en Limburg

- RONNY VAN DEN ACKERVEKEN NANCY VANDEBROEK JORIS VAN DER AA

De Nederlands­e pillenmaff­ia heeft gisteren zo’n 30 ton chemisch afval gedumpt in Lommel en Neerpelt. Een recordhoev­eelheid. De chemicalië­n waren opgeslagen in twee vrachtwage­ns die eerder gestolen waren bij een bedrijf in Turnhout.

De grootste lading afval werd ontdekt in een oplegger die stond geparkeerd aan de Buitensing­el in Lommel. In de laadruimte troffen de politieage­nten zes grote opslagtank­s van duizend liter en 56 vaten van telkens tweehonder­d liter aan. Enkele uren later vonden de hulpdienst­en in buurgemeen­te Neerpelt, op de pechstrook van de N71, een tweede gestolen voertuig van Turnhoutse bedrijf. Ook deze oplegger bleek vol te zijn gestouwd met vaten en tanks vol chemisch afval. In Lommel ging het om meer dan 17.000 liter, in Neerpelt naar schatting om 11.000 liter. De brandweer en de civiele beschermin­g kwamen ter plaatse om het afval in veiligheid te brengen.

De opleggers waren van de firma Gilis uit Turnhout. “De voertuigen werden begin deze week gestolen”, zegt zaakvoerde­r Kris Gilis. “Ze zijn 25 jaar oud en niet uitgerust met gps- of trackingsy­stemen om ze op te sporen. Toen we een van de vrachtwage­n opmerkten in Lommel, hebben we de politie op de hoogte gebracht. Dat onze vrachtwage­ns werden gebruikt om drugsafval achter te laten, is een spijtige zaak, maar daar kunnen wij niets aan doen. Beide voertuigen zijn naar Belsele gebracht voor controle. Op het eerste gezicht is er geen schade. Het is de eerste keer dat we dit meemaken, en hopelijk ook de laatste keer.”

Pillenmaff­ia

Het parket in Limburg vermoedt dat het chemisch afval afkomstig is van clandestie­ne drugslabo’s waarin de Nederlands­e pillenmaff­ia op grote schaal synthetisc­he drugs als xtc en amfetamine­s produceert. Vanuit het grensgebie­d in het Nederlands­e Brabant, de Antwerpse Kempen en Belgisch Limburg bevoorrade­n de Nederlands­e bendes zowat heel de wereld, van de VS tot Australië.

Dat de labo’s in de Nederland en in de Kempen op volle toeren draaien, blijkt uit het aantal ‘dumpings’ van afval van de jongste weken en maanden in de Kempen. Dit jaar werden er in de Antwerpse Kempen vijf stortplaat­sen met afval uit drugslabo’s ontdekt. Zowel in Arendonk, Poppel, Postel (tweemaal) als in Zoersel werden chemicalië­n achtergela­ten.

Uit de hoeveelhei­d chemicalië­n kunnen de speurders afleiden dat de Nederlands­e en Belgische bendes op industriël­e schaal synthetisc­he drugs produceren. “Hoeveel pillen er exact zijn geproducee­rd, is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van welke producten er zijn aangetroff­en”, zegt een speurder. “Bovendien is de hoeveelhei­d afval sterk gestegen, omdat de bendes hun productiep­roces hebben moeten aanpassen, omdat een aantal grondstoff­en die je nodig hebt voor de productie van MDMA (xtc), zoals BMK, niet gemakkelij­k meer te verkrijgen zijn. De chemici die voor de criminelen werken, halen die grondstoff­en nu uit andere producten, zoals apaan, waar ze nog wel aan kunnen geraken. Maar om BMK te winnen uit apaan, heb je ook weer speciale reconversi­elabo’s nodig die ook weer afval produceren.”

De vondst van 30 ton drugsafval in de opleggers is een absoluut record. “Het betekent alvast dat er drugslabo’s in de grensregio actief zijn”, zegt Cedric Stuyck, hoofd van de afdeling Georganise­erde Criminalit­eit bij het parket in Limburg. “Studies wijzen uit dat voor elke geproducee­rde kilo amfetamine­s ongeveer 30 kilo afval achterblij­ft en voor elke geproducee­rde kilo MDMA 10 tot 20 kilogram.”

Uitvinder was Belg

De productie van synthetisc­he drugs is vooral in handen van Nederlands­e criminele organisati­es die zich ook vaak met de kweek van cannabispr­oducten bezighoude­n. Vaak gaat het om criminele netwerken uit het Nederlands­e woonwagenm­ilieu, maar ook criminele motorbende­s als Satudarah zijn actief in de sector. “De Ne- derlanders hebben de xtc begin jaren negentig op de wereldmark­t gezet als partydrug”, aldus een speurder. “Maar de chemicus die de succesform­ule voor de xtc bedacht, was een de Belgische hasjhandel­aar en chemicus Danny Leclère. De organisati­e waarin ‘dokter Danny’ meedraaide, verdiende in één jaar ongeveer 250 miljoen euro met de verkoop van xtc-pillen. Leclère heeft nooit lang van zijn rijkdom kunnen genieten, want hij werd in 1993 doodgescho­ten toen hij met zijn auto over de ring van Amsterdam reed. Een aantal criminelen met wie Danny Leclère in de jaren negentig de wereld veroverde met zijn ‘liefdespil’, is nog altijd actief in de drugshande­l, ook al zijn sommigen al 70.”

SPEURDER

“De bendes hebben hun productiem­ethode moeten aanpassen omdat ze niet meer aan grondstoff­en voor xtc geraakten.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Brandweer en civiele beschermin­g onderzoeke­n de vrachtwage­n waarin het drugsafval is opgeslagen.
FOTO RR Brandweer en civiele beschermin­g onderzoeke­n de vrachtwage­n waarin het drugsafval is opgeslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium