Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonnedorp Dessel

Premies voor panelen en boilers

- (pavi)

Opvallend in de cijfers van de gemeentemo­nitor. Nergens in Antwerpen vind je meer zonnepanel­en en zonneboile­rs dan in Dessel. Heerst daar toevallig een microklima­at, misschien?

Als Dessel in het overgrote deel van het land al belletjes doet rinkelen, dan zal het voornameli­jk zijn als het hoofdkwart­ier van dorstige metalheads met paardensta­arten en bospoepers uit de slagerijse­ctor. Maar de Kempense gemeente uit het verre oosten van Antwerpen is ook de provincial­e koploper van alles wat met zonne-energie te maken heeft. Bijna een derde van de Desselaars heeft zonnepanel­en op het dak – 29,7% van de inwoners om precies te zijn. Daarmee blijven ze nipt de buren uit Retie (29,6%) voor. Om een en ander in perspectie­f te zetten: slechts 5,2% van de Antwerpena­ars heeft zonnepanel­en.

Ook op het vlak van zonneboile­rs zijn de Desselaars primussen. 11,3% van de bevolking heeft er een en zo steken ze het volk van Bonheiden (10,3%) en Ravels (10%) ruim de loef af. In Lier (2,2%) hebben ze nog een dikke inhaalbewe­ging te goed.

Premies

Niet dat de Pezeriken meer uren zon krijgen dan andere Antwerpse gemeentes. Ze zijn ook niet milieubewu­ster dan hun provincieg­enoten – Groen is niet eens vertegenwo­ordigd in de Desselse gemeentera­ad. Maar Dessel is een rijke gemeente. Ze haalt veel inkomsten uit de opslag van radioactie­f afval en de ontginning van witzand. En zo kan de N-VA, die al sinds 2007 de absolute meerderhei­d heeft in de gemeentera­ad, de belastinge­n voor de inwoners laag houden en de premies hoog. “In de vorige legislatuu­r heeft ons gemeentebe­stuur grote subsidies toegekend voor de plaatsing van zonnepanel­en en zonneboile­rs”, zegt huidig schepen van Milieu Willy Broeckx. “Toen hebben we blijkbaar een voorsprong genomen die nog niet door anderen overbrugd is.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium