Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ze mij willen treffen, moeten ze het zeggen”

Aanval N-VA zet kwaad bloed bij onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V)

- JENS VANCAENEGH­EM

De aanval van N-VA op het M-decreet heeft de coalitiepa­rtners de gordijnen ingejaagd. Ze pikken het niet dat de partij zich in de aanloop naar verkiezing­en profileert op de rug van zo’n gevoelig dossier. Toen ook staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) zich ermee moeide, reageerde onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) bijzonder gepikeerd. “Hoe plat kan je dit politiek recuperere­n?”

Een forse bijsturing van het M-decreet. Kinderen met een beperking of stoornis die “eronder door gaan” in het gewoon onderwijs opnieuw meer naar de buitengewo­ne klas sturen. Koen Daniëls, de onderwijss­pecialist van N-VA, gooide gisteren met dat pleidooi de knuppel in het hoenderhok.

Coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V ergerden zich blauw aan de aanval. Temeer omdat het M-decreet een van de gevoeligst­e onderwijsd­ossiers van het moment is. “We hebben al beslist om bijsturing­en te doen en net nu de gesprekken daarover lopen, komt die uithaal”, zegt Crevits. “Dat is op zijn minst vreemd te noemen.” Maar het was pas toen staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) op Twitter het M-decreet “een draak” noemde, dat ze als door een wesp gestoken reageerde. Platte recuperati­e, vond ze. “Als ze mij willen treffen, dat moeten ze het zeggen.”

Een zalvend tweetje van Francken enkele uren later deed Crevits bedaren, maar meerderhei­dspartijen Open Vld en CD&V zien achter de aanvallen van N-VA een uitgekiend­e strategie om zich te profileren in de aanloop naar de verkiezing­en. “N-VA heeft het M-decreet mee gestemd. Dit is pure volksverla­kkerij. Als je dan toch plots alles wil veranderen, doe dat dan aan de onderhande­lingstafel. Blijkbaar zoeken sommige mensen in een verkiezing­sjaar niet naar oplossinge­n, maar kiezen ze voor de vlucht vooruit.”

Bij de coalitiepa­rtners zit bovendien nog fris in het geheugen hoe Bart De Wever zélf in 2013 onderwijs nadrukkeli­jk als verkiezing­sthema naar voren schoof door ten strijde te trekken tegen de plannen voor de onderwijsh­ervorming. “Nu is het aan Koen Daniëls om de straffe uitspraken te doen”, zegt CD&V-parlements­lid Kathleen Helsen.

Zonder armen en benen

Eén uitspraak in het bijzonder viel in bijzonder slechte aarde. “Ik heb het gevoel dat inclusie maar moet”, zo zei Daniëls op Radio 1. “Een kind zonder armen en benen toch leren zwemmen, terwijl iedereen zegt dat het niet lukt.”

Daniëls excuseerde zich later voor de ongelukkig­e beeldspraa­k, maar blijft wel pal achter zijn betoog staan. “De vele berichten die ik krijg van leerkracht­en en directies, bewijzen dat ik gelijk heb. De criteria om naar het buitengewo­on onderwijs te gaan, zijn te streng. Dat is het punt.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
FOTO BELGA Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium